Kunta ja hallinto

Tietoa Enontekiöstä

Enontekiö on tunnettu laajoista omaleimaisista erämaa-alueista ja se onkin luontomatkailijoiden suosima käyntikohde puhtaine ilmoineen. Matkailu on Enontekiön kärkitoimiala, sen vanavedessä kehittyvät poro- ja luontaiselinkeinot, palvelut ja pienimuotoinen jalostustoiminta sekä tieteellinen tutkimus. Enontekiöllä Enontekiö on kansainvälinen ja monikulttuurinen kunta.

Juhlavuosi 2017
Enontekiöllä juhlitaan vuoden 2017 aikana 100-vuotiaan Suomen lisäksi 140-vuotiasta kuntaa, 270 täyttävää seurakuntaa ja 100-vuotiasta saamelaisten rajat ylittävää pohjoismaista yhteistyötä. Näitä ja muita tapahtumia on juhlavuodelle kertynyt kolmatta sataa. Juhlavuoden tapahtumakalenteri löytyy tulostettavassa muodossa täältä.
Met tehemä yhessä – Revontulten maassa

Tietoa Enontekiöstä
Enontekiön kunta sijaisee Suomen Käsivarressa Norjan ja Ruotsin rajalla. Enontekiö kuuluu saamelaisten kotiseutualueeseen.

Naapurikuntia ovat kunnan etelärajalla Muonio ja Kittilä ja idässä Inari.

Enontekiöllä on yhteistä valtakunnanrajaa Ruotsin ja Norjan kanssa yli 450 km. Norjassa naapurikunnat ovat Storfjord ja Kautokeino sekä Ruotsin puolella Kiirunan kunta. Storfjord on myös Enontekiön ystävyyskunta.

Enontekiö on pinta-alaltaan Suomen kolmanneksi suurin kunta. Kunnan alueelta löytyy yli 60 % Suomen kaikista tuntureista ja kaikki yli 1000-metriset huiput. Tunnetuimmat niistä ovat Saana ja Halti Kilpisjärvellä. Enontekiö on tunnettu laajoista omaleimaisista erämaa-alueista ja se onkin luontomatkailijoiden suosima käyntikohde.

Enontekiön nimi juontuu paikasta, jossa eno eli joki saa alkunsa. Ounasjoki saa alkunsa Ounasjärvestä, jonka rannalla sijaitsee Enontekiön kaunis kirkonkylä Hetta. Hetassa on noin 800 asukasta. Yhteensä Enontekiöllä on noin 1900 asukasta. Suurimmat kylät Hetan lisäksi ovat Peltovuoma, Kilpisjärvi, Karesuvanto, Vuontisjärvi, Leppäjärvi ja Palojoensuu