Arkisto

Kategoriat
3 joulukuun, 2020

Enontekiö myy sähköyhtiön Napapiirin Energia ja Vedelle ja OP-Henkivakuutukselle

Enontekiön kunnanvaltuusto päätti torstaina 3. joulukuuta klo 00.25, että kunta myy sähköyhtiön osakkeet Napapiirin Energia ja Vedelle ja OP-Henkivakuutukselle 8,7 miljoonalla eurolla. Kunnanvaltuusto oli täysilukuisena paikalla ja sen 17 jäsenen äänet jakautuivat seuraavasti: Yhdeksän valtuutettua oli myynnin kannalla ja kahdeksan vastusti myyntiä.

-Olen erittäin tyytyväinen valtuustoon päätökseen. Tämä päätös on kuntalaisten ja kunnan etu, sillä pystymme takaamaan, että alueen sähköverkko on luotettavissa ja kehityshakuisissa käsissä. Parasta on, että kuntalaisen sähköhinnan korotuspaineet ovat jatkossa hyvin kohtuulliset seuraavat kymmenen vuotta, kertoo valtuuston puheenjohtaja Seppo Alatörmänen.

Enontekiön kunnan ja Napapiirin Energia ja Vesi ja OP-Henkivakuutuksen välinen sopimus takaa, että valtiolta saadaan Enontekiölle seitsemän miljoonan euron tuki sijoitettavaksi alueen sähköverkkoon seuraavan kymmenen vuoden aikana.

-Tämän päätöksen takana on pitkä ja huolellinen valmistelu. Tämänkertainen myynnin valmistelu alkoi tiiviimmin pari vuotta sitten. Totta kai kuntalaisen sähköhinta oli neuvotteluissa keskeisellä sijalla, mutta myös se, että kaupasta saatavat taloudelliset hyödyt ovat kuntataloudellemme erittäin hyvät. Saamme kauppahinnan lisäksi lähes kahden miljoonan euron verran lainoja pois, kertoo kunnanjohtaja Jari Rantapelkonen.

Enontekiön kunnanvaltuustossa sähköyhtiön myynti oli edellisen kerran vuonna 1993, jolloin yhtiön myynti kariutui yhden äänen turvin. Myös 2000-luvulla sähköyhtiön myyntiasiaa käsiteltiin, mutta se ei edennyt valtuustoon saakka. Kunnanvaltuusto teki periaatepäätöksen sähköyhtiön myymisestä 8.5.2019. Valtuusto edellytti, että myyntiasian valmistelussa huomioidaan sähkömarkkina-alan ja valtiontukisäädösten määräykset.

Eduskunta hyväksyi 2019 lisätalousarviossaan Enontekiölle seitsemän miljoonaa euroa tukea Enontekiön Sähkö Oy:n toiminta-alueen sähköverkkoihin. Tuki tulee käyttää seuraavan kymmenen vuoden aikana Enontekiön Sähkö Oy:n vastuualueelle. Tukipäätös edellyttää, että kunta ei omista suoraan tai välillisesti Enontekiön Sähkö Oy:tä.

Valtuustossa esiteltiin muitakin perusteita. Sähkömarkkinalain mukaan sähköyhtiön toiminnan tulee olla kannattavaa. Sähköyhtiön kyky investoida verkon toimintavarmuuden säilyttämiseksi ei vastaa Energiaviraston vaatimuksia. Lisäksi kuntakonsernin taloudellinen ja rahoituksellinen asema paranee. Myös yhtiön johtamiseen ja operatiiviseen toimintaan saadaan ammattimaista otetta lisää.

Kunta arvioi, että kauppa toteutuu vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä.

Lisätiedot:
Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Seppo Alatörmänen puh 040 684 6871 seppo.alatormanen@enontekio.fi
Kunnanjohtaja Jari Rantapelkonen puh 0400 694 945 jari.rantapelkonen@enontekio.fi
 


Ohjekeskuksen kategoriat:

Kategoriat