Arkisto

Kategoriat
30 heinäkuun, 2021

Enontekiö uuden edessä vaiherikkaan valtuustokauden jälkeen

Poikkeuksellisen valtuustokauden jälkeen Enontekiön tulevaisuus näyttää valoisalta. Haastattelimme elokuussa työnsä päättävän valtuuston puheenjohtajaa Seppo Alatörmästä.

Päättyvän valtuustokauden aikana Enontekiöllä koettiin monenlaista. Ensimmäiset kolmisen vuotta sujuivat suhteellisen rauhallisesti, mutta sen jälkeen korona, lentokentän osto ja sähköyhtiön myynti ravisuttelivat kuntaa. ”Valtuustokausi on ollut todella poikkeuksellinen, eivätkä kaikki syyt johdu meistä”, ynnää väistyvä kunnanvaltuuston puheenjohtaja Seppo Alatörmänen.

”Valtuustokauden alkua leimasi pitkäaikaisen kuntapoliitikon Sari Keskitalon menehtyminen”, Alatörmänen muistelee. ”Se oli surullinen ja järkyttävä tilanne, ja jätti valtavan tyhjön poliittiseen ja kansalaistoimintaan. Sen jälkeen piti järjestäytyä uudelleen ja alkaa rakentaa uudenlaista toimintaa.”

Kun järkytyksen jälkeen toiminta saatiin jälleen käyntiin, yhteistyö kunnassa lähti sujumaan hyvin. ”Oltiin edistyksellisiä, jatkettiin kokeilukulttuuria. Kunnan organisaatiota uudistettiin ja pyrimme avoimeen toimintaan”, Alatörmänen summaa.

”Sitten tuli 2020 ja tuli korona, siirryttiin poikkeusoloihin ja toimivaltaa siirrettiin. Eihän me tällaista olla nähty kuntapuolella milloinkaan sotien jälkeen”, Alatörmänen toteaa. ”Sitten vielä Finavia ilmoitti, että Enontekiön lentoasema suljetaan. Siinä oltiin aikamoisessa murroksessa.”

Lentokentän kohtalo jakoi mielipiteitä, mutta lopulta kunnanvaltuusto päätti sen ostamisesta äänin 10-7. ”Lentoaseman kaupoista neuvottelu oli yksi elämäni vaikein ja raskain neuvottelu. Sitä jatkui monta kertaa viikossa, eikä lopputuloksesta ollut tietoa”, Alatörmänen muistelee.

Toinen kuntalaisia puhuttanut päätös oli sähköyhtiön myynti. ”Asia ei ole uusi, vaan siitä on keskusteltu jo 20 vuotta. Ymmärrän, että kunnan infra halutaan pitää omissa käsissä, mutta kaupan ansiosta saatiin seitsemän miljoonaa euroa valtionavustusta turvaamaan kuntalaisten sähköverkkoa”, Alatörmänen pohtii.

Valtuustokauden raskaimpana päätöksenä Alatörmänen pitää kuitenkin Peltovuoman koulun lakkauttamista. ”Olisin toivonut, että lapsia olisi enemmän, jotta sulkupäätöstä ei olisi tarvinnut tehdä.”

Sen sijaan yhdeksi kauden parhaiksi päätöksiksi on osoittautunut perusterveydenhuollon siirtyminen sairaanhoitopiirille 2017. Alatörmänen on tyytyväinen myös Muonion kanssa uudelleen käynnistettyyn edunvalvontayhteistyöhön: ”Tunturi-Lapin kehitys ry on saavuttanut vankan jalansijan alueella. Yhdistys on toiminut aktiivisesti alueen äänitorvena erityisesti yritysten parissa. Esimerkiksi Korona exit -hanke tarjosi apua koronakriisistä kärsiville yrityksille.”

”Viiden vuoden päästä Enontekiöllä menee hyvin.”

Nyt koronan vähitellen väistyessä kunnan tulevaisuus näyttää Alatörmäsen mielestä valoisalta: ”Kunnan houkuttelevuus on jopa suurempi kuin ennen koronaa. Luonnonrauha on arvossa arvaamattomassa. Nyt on koronan jälkeisen kestävän matkailun rakentamisen aika. Emme halua pilata aluetta turistimassoilla.”

”Jos saamme tieliikenteen kuntoon, lentoliikenteen toimimaan ja ihmiset uskaltavat jälleen matkusta, uskon että meillä on työllisyyttä ja toimeentuloa”, Alatörmänen pohtii. ”Kun sote siirtyy maakunnille, kunnilla on aikaa keskittyä elinvoimaan, kehitykseen, opetukseen, varhaiskasvatukseen ja niin edelleen.”

”Viiden vuoden päästä Enotentekiö on elinvoimainen ja vetovoimainen paikka, jonka välikulu on kasvanut”, Alatörmänen ennustaa. ”Meille on muuttanut nuoria perheitä. Jyppyrä-Paljasselkä alue on rakentunut. Meillä on vapaa pääsy Pallas-Ounastunturin kansallispuistoon. Meillä on toimiva lentoliikenne: chartereita ja jonkin verran reittiliikennettä pienemmillä koneilla. Kilpisjärvi on jo kovassa kasvussa. Kaavoitus tehdään kestävästi. Minulla on vahva näkemys, että meillä menee hyvin viiden vuoden päästä.”

Pitkäaikaisen puheenjohtajan tunnelmat ovat ristiriitaiset luottamustoimen päättyessä: ”Puheenjohtajana kannan vastuun, että putosin valtuustosta, mutta toisaalta se on myös helpotus. Oman toimen ohella luottamushenkilönä toiminen on valtava työ, ja siinä pitää omaksua uskomaton määrä asioita. Luottamushenkilöiden ajankäyttö on hyvin erilaista kuin vaikkapa 20 vuotta sitten.”

”Olemme tehneet kuluneella valtuustokaudella hyvää pohjatyötä. Huolissani olen siitä, jatkaako uusi valtuusto pitkäjänteisetsi hyvää alkuun saatua kehitystä. Jos aina käännetään kurssia, poljetaan paikallaan. Toivon, että uusi valtuusto lähtee kehittämään kuntaa sitä, mihin tämä valtuusto sen jättää”, Alatörmänen lähettää terveisiä seuraajilleen.


Ohjekeskuksen kategoriat:

Kategoriat