Arkisto

Kategoriat
29 lokakuun, 2021

Enontekiön kunnan kannanotto valtatie 21 tilaan

Valtatie 21 Enontekiöllä – tienkäyttäjän pahin painajainen talvella

Talven tulo Enontekiöllä yllättää vuosi vuoden jälkeen hyvinvointivaltion nimeltä Suomi, vuosi vuodelta aina varmemmin ja syvemmin. Syitä löytyy ilmastonmuutoksesta, jonka johdosta lämmennyt merivesi tuo kertakerralta suurempia lumisadantamääriä aina pitkäkestoisemmin. Lääkkeenä muuttuneisiin olosuhteisiin on edellistä tiukemmat kilpailutukset ja pidemmät aurasetäisyydet, sekä vanhentuneet raja-arvot milloin kalusto saa lähteä liikkeelle. Samaan aikaan raskaan kaluston liikennemäärät ovat kasvaneet tasaisesti jo vuosikymmenen ja yleisesti hyväksytty totuus on, että Norja käyttää Vt. 21 osuutta Enontekiön puolella osana omaa sisäliikennettään. Oman lisänsä soppaan tuo tien puutteelliset kallistukset ja surkea peruskunto, joka ei yksinkertaisesti enää riitä raskaan liikenteen vaatimuksiin.

Yhtälö on mahdoton ja siinä ovat ainekset pahimpaan mahdolliseen. Oman ja toisten turvallisuuden puolesta eivät enää ole huolissaan ja peloissaan yksityiset satunnaisesti huonoissa keleissä ajelijat, vaan myös työmatkanaan väliä ajavat, huonoihin keleihin tottuneet paikalliset, miljoonia kilometrejä työkseen ajavat, kaiken kokeneet ammattiautoilijat, palo- ja pelastuslaitoksen ihmiset, ensihoitajat, terveydenhuollon ammattilaiset, poliisi ja valvova viranomainen, jopa Pohjois-Norjan merkittävimmässä lehdessä Nordlysissä tiehen liittyvä huoli ja hätä on ollut isosti esillä. Tienkäyttäjän linja ja ELY-keskus ovat saaneet viestiä ruuhkaksi asti ja kaikilla ilmoittajilla on sama tuntuma; mikään ei auta.

Kaikki tahot, jotka syystä tai toisesta omaavat omakohtaista kokemusta tiestä ja ovat nähneet sen kehityksen kriisiytymisen, jakavat yhteisen pelon, että on vain ajan kysymys, kun tiellä tapahtuu valtava tragedia.

Tällä hetkellä emme etsi syyllisiä tien talvikunnossapidon puutteisiin, mutta tarvitsemme nopeasti ratkaisuja tilanteen parantamiseksi, etteivät pahimmat pelot toteudu. Mikäli nyt epäonnistumme ratkaisun löytämisessä, koittaa ikävä kyllä aika, jolloin niitä syyllisiä joudutaan etsimään, asiaa tutkimaan ja mahdollisesti tuomitsemaan tien vaarallisuuden laiminlyönnistä johtuen.

Eilen oli liikenneonnettomuus Kilpisjärvellä, jonne pelastusyksiköt eivät päässeet paikan päälle, kun tie oli kiinni poikittain Muotkatakassa olevien rekkojen takia. Tänään aura-auto ei pääse etenemään Iitosta Kilpisjärvelle eikä terveydenhoitaja pääsee pitämään vastaanottoaan, vaan on joutunut ne perumaan tiellä samasta syystä. Oikeasti. Suomessa vuonna 2021. Naapurimaissa Norjassa ja Ruotsissa lunta on tullut vastaavat määrät ja tiet auki. Suomen puolella poliisin perustama Facebook-ryhmä Rekat Ravissa, kertoo päivä päivän jälkeen korutonta kieltään tien vaarallisuudesta. Soitot viranomaistahoille eivät tuota muutosta, sillä ongelma on rakenteellinen. Nyt tarvitaan välittömiä toimia, ettei kenenkään tarvitsisi miettiä vastausta seuraavaan kysymykseen; kuka kantaa vastuun ja kenen omatunnolle jää kannetavaksi yleistä terveyttä ja turvallisuutta uhkaavan valtatien olemassaolo ja siitä johtuneesta liikenneonnettomuudessa menehtyneiden omaisten kyyneleet?

Enontekiöllä 28.10.2021

Birgitta Eira                                            Leena Palojärvi                  Jari Rantapelkonen
kunnanvaltuuston pj.                              kunnanhallituksen pj          kunnanjohtaja


Ohjekeskuksen kategoriat:

Kategoriat