Arkisto

Ei kyyneltäkään virrannut -näytelmä


13.07 (18:00)
Yli-Kyrö

Esitys seuraa vuonna 1943 maanpetoksesta teloitetun Martta Koskisen elämää nuoruudessa ja viimeisiä päiviä ennen teloitusta. Viimeiset päivät täyttyvät Valpon Eino Riekin kuulusteluista. Nuoremman Martan kautta seurataan hänen elämäänsä vastarintataistelijaksi. Tarina alkaa 1930-luvulta ja päättyy vuoteen 1943. Keskiössä on Martan luja ystävyys Hertta Kuusiseen, orastava rakkaus toveri Viki Heikkiseen sekä maanalaiset, erittäin salaiset tehtävä.

Martta Koskisen tarina on väkevä ihmisoikeuskertomus vuosien takaa, silti äärimmäisen ajankohtainen. Esitys ei halua syyttää eikä tarjota vain yhtä ratkaisua. Näytelmä pohjautuu tositapahtumiin mutta on työryhmän tulkinta. Rankkaa aihetta käsitellään lempeästi huumoriakaan unohtamatta. Esityksessä käsitellään tapahtumia, jotka eivät ole tuttuja peruskoulun historiantunneilta. Sotien aikainen Suomi oli syvästi jakautunut, ihmisiä teloitettiin liukuhihnalta. Vaiettua historiaa on tärkeää tuoda päivänvaloon. Ettemme unohda. Ettei historia toista itseään.
Esityspaikka on Esa Nikamaan tila. Tapahtumapaikalle on opastus.
Kesto n. 1h
Liput 10 €
Yli 13-vuotiaille
Käsikirjoitus: Hanski Lapinoja.
Ohjaus: Anu Enqvist
Lisätietoja: Hanski Lapinoja, p.044 9898718, johanna.lapinoja@gmail.com

Rooleissa Jarkko Iisakka, Maria Kristiina, Hanski Lapinoja, Miiramari Manninen, Jarkko Remahl, Tommi Saha

Esityksen teteuttaa Ylimuonion Urheiluteatteri kiertuemuotoisena Luoteis-Lapin alueella heinäkuun alussa.

Ylimuonion Urheiluteatteri on vuonna 2015 perustuva teatterialan ammattilaisista ja harrastajista koostuva vapaa kollektiivi. Ei kyyneltäkään virrannut on ryhmän ensimmäinen esitys. Esityksen valmistamista tukee Suomen Kulttuurirahasto.Karttaa ei ole saatavissa