Arkisto

Lapsikuvanäyttely Yrjö Kokon valokuvista


01.09 - 30.09 (00:00)
Tunturi-Lapin Luontokeskus

Yrjö Kokko toimi sodan jälkeen eläinlääkärinä Länsi-Lapissa. Työnsä kautta hän loi nopeasti tiiviit suhteet paikallisiin ihmisiin. Enontekiön saamelaiset, erityisesti Käsivarren saamelaissuvut, ja Kokko olivat väärtejä keskenään ja Kokko kirjoitti heistä kirjoissaan. Hän myös kuvasi ahkerasti matkoillaan, ei pelkästään luontoa ja eläimiä, vaan myös ihmisiä.

Kokon suunnitelmissa oli 1960 -luvun alussa julkaista kirja lapsikuvistaan, mutta se ei toteutunut. Kokon valokuvia säilytetään Suomen valokuvataiteen museossa Helsingissä. Siellä olevista kuvista on Yrjö Kokko -seuran toimesta koottu ja digitoitu 21 kuvan näyttely. Kuvat on valinnut seuran jäsen Ilkka Vaura.

Kuvat Kokko on ottanut vuosina 1949–1952 ja ne kuvaavat Käsivarren, Hetan, Palojärven ja Pöyrisjärven saamelaislapsia lähinnä ulkoleikeissä kesällä ja talvella. Kuvissa ei ollut tietoja henkilöiden nimistä eikä kuvausajoista ja -paikoista. Enontekiöläisen Nils-Henrik Valkeapään johdolla on tehty iso työ tietojen selvittämisessä. Valokuvanäyttely on esillä  1.9 – 30.9.2018 Tunturi-Lapin luontokeskuksessa, Hetassa, osoitteessa Peuratie 5.
Näyttelyyn on vapaa pääsy.
Tervetuloa !
Lisätietoa:


Karttaa ei ole saatavissa