Arkisto

Kategoriat
13 joulukuun, 2021

Kulttuurista sisältöä matkailun kehittämiseen Enontekiöllä

Enontekiön kunta satsaa kulttuurimatkailuun. Selvityshankkeessa edistetään Enontekiön kulttuurimatkailua yhdessä sidosryhmien kanssa laatimalla kehittämissuunnitelmat Enontekiön tärkeille kulttuurimatkailukohteille ja palveluille. Ne mahdollistavat seuraavan vaiheen kohdekohtaiset kehittämis- ja investointihankkeet ja uusien palvelujen käyttöönottoja.

Tavoitteena on laatia suunnitelmat keskeisille kulttuurikohteille: Kokonaiskehittämissuunnitelma Enontekiön kotiseutumuseon ja Johtti Sápmelaččat ry:n omistaman Tervaniemen kiinteistön yhtenäiselle kulttuuriperintöalueelle, Enontekiön kotiseutumuseon museotoiminnalle sekä Järämän linnoituksen sisä- ja ulkoalueelle. Lisäksi laaditaan näyttelysuunnitelma Järämän sotahistoriallisen näyttelyn päivittämiseksi. Kohteiden suunnittelutyöryhmät aloittavat työnsä tammi-helmikuussa. Yhdessä saamelaisyrittäjien ja sidosryhmien kanssa käynnistetään eettisesti kestävien saamelaista elävää kulttuuriperintöä esittelevien palvelutuotteiden kehittäminen. Aineelliseen ja aineettomaan kulttuuriperintöön pohjautuvia ja kulttuurimatkailuun soveltuvia uusia palvelutuotteita kehitetään yhdessä yrittäjien kanssa. Lisäksi laaditaan toteutussuunnitelma  kulttuurikohteiden ja tallennetun perinnetiedon kokoamisesta, tuottamisesta ja julkaisemisesta digitaalisessa muodossa.

Tärkeitä yhteistyötahoja ovat mm. Johtti Sápmelaččat ry, SAKK, Lapin maakuntamuseo, Metsähallitus, useat yhdistykset, sota-aiheeseen liittyvät yhteisöt, yrittäjät ja asukkaat, jotka toivotetaan aktiivisesti mukaan kehittämään Enontekiön kulttuurimatkailua. Tiivistä yhteistyötä tehdään myös kaikkien meneillään olevien kunnan hankkeiden ja eri toimialojen kanssa.

Enontekiön kunta panostaa kulttuurimatkailun kehittämiseen, koska rikas kulttuuri on luonnon ohella alueen vahvuus, ja kulttuurimatkailun kehittäminen yhteistyöllä edesauttaa monella tasolla matkailun kestävyyttä. Enontekiöllä myös täyttyvät luonnostaan tämän hetken matkailun trendit, kuten aitous ja kulttuurien autenttisuus, elämykset luonnossa ja turvallisuus.

Selvityshankkeen rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö ja sen projektipäällikkönä toimii Anne Keskitalo-Hohti, puh.  040 5950446. Hanke päättyy helmikuussa 2023.


Ohjekeskuksen kategoriat:

Kategoriat