Arkisto

Kategoriat
13 lokakuun, 2022

Kuningatar Elisabethin juhlavuosipuu kasvaa nyt Kilpisjärvellä – Iso-Britannian suurlähettiläät vierailivat Enontekiöllä

Iso-Britannia on lahjoittanut edesmenneen kuningatar Elisabethin 70-vuotisen hallintokauden kunniaksi pihlajataimen, joka on nyt istutettu Kilpisjärvelle. Juhlavuosipuita on istutettu 70 kappaletta ympäri maailmaa.

Iso-Britannian suurlähettiläät Theresa Bubbear, Richard Wood ja Judith Gough Suomesta, Norjasta ja Ruotsista sekä Iso-Britannian Helsingin suurlähetystön hallintojohtaja Barry Feldon ja viestintäpäällikkö Hanna Heiskanen vierailivat Enontekiöllä 27.–28.9.2022.

Suurlähettiläiden vierailu alkoi laivaristeilyllä Kolmen valtakunnan rajapyykille ja tulistelulla Kuohkimajärven autiotuvalla. Sen jälkeen he pääsivät tutustumaan Kilpisjärven biologisella asemalla tehtävään tutkimustyöhön ja ilmastonmuutoksen vaikutuksiin arktisella alueella.

”Keskustelimme vieraiden kanssa vilkkaasti luonnosta, turvallisuudesta, elinkeinoelämästä kaikessa kirjossaan, ilmastonmuutoksesta, rajoista ja rajattomuudesta, paikallisyhteisöistä ja yhteiskunnan muutoksista”, kertoi vierailun oppaana toiminut Birgitta Eira. ”Paikallisten monikielisyys, tietotaito ja alueella oleva maailmanluokan huippututkimus yhdistettynä huikeaan luontoon vahvisti heidän sitoutumistaan alueeseen ja sen edunvalvontaan kansainvälisissä foorumeissa.”

Suurlähettiläiden jatkettua matkaa Kilpisjärveltä Tromssaan, Feldon ja Heiskanen kävivät vielä tapaamassa Kilpisjärven Marttoja. Rauni Partanen vastaanotti Marttojen puolesta kyltin kuningattaren juhlavuoden kunniaksi lahjoitettuun pihlajaan. Kilpisjärven Martat ovat huolehtineet puutaimen vastaanottamisesta ja istuttamisesta.

Seuraavana päivänä Feldon ja Heiskanen vierailivat Hetassa tutustumassa Hetta Huskiesin kansainvälisen huskytilan toimintaan, Enontekiön lentokenttään, Tunturi-Lapin luontokeskukseen ja Enontekiön erälukioon. Erityisen vaikuttuneita vieraat olivat siitä, miten lentokenttä pystyy toimimaan haastavissa talvisissa olosuhteissa, sekä lukiolaisten reippaudesta ja hyvästä kielitaidosta.

Kilpisjärvelle istutettu Iso-Britannian lahjoittama puu on vielä pieni taimi.


Ohjekeskuksen kategoriat:

Kategoriat