Kunta ja hallinto

Tietoa Enontekiöstä

Enontekiö sijaitsee Suomen Käsivarressa Norjan ja Ruotsin rajalla. Kunta on pinta-alaltaan Suomen kolmanneksi suurin. Sen alueella sijaitsee yli 60 % Suomen kaikista tuntureista ja kaikki yli 1000-metriset huiput. Tunnetuimmat niistä ovat Saana ja Halti Kilpisjärvellä. Enontekiö tunnetaan laajoista, omaleimaisista, erämaa-alueista ja se onkin luontomatkailijoiden suosima käyntikohde.

 

 

Kansainvälisyys ja monikulttuurisuus ovat enontekiöläistä arkea. Kunta kuuluu saamelaisten kotiseutualueeseen. Yhteistä valtakunnanrajaa on Ruotsin ja Norjan kanssa yli 450 km. Norjassa naapurikunnat ovat Storfjord ja Kautokeino sekä Ruotsin puolella Kiirunan kunta. Storfjord on myös Enontekiön ystävyyskunta. Naapurikuntia etelärajalla ovat Muonio ja Kittilä, idässä Inari.

Matkailu on Enontekiön kärkitoimiala, sen vanavedessä kehittyvät poro- ja luontaiselinkeinot, palvelut ja pienimuotoinen jalostustoiminta sekä tieteellinen tutkimus.

Enontekiön nimi juontuu paikasta, jossa eno eli joki saa alkunsa. Ounasjoki saa alkunsa Ounasjärvestä, jonka rannalla sijaitsee Enontekiön kaunis kirkonkylä Hetta. Hetassa on noin 800 asukasta. Yhteensä Enontekiöllä on noin 1900 asukasta. Suurimmat kylät Hetan lisäksi ovat Peltovuoma, Kilpisjärvi, Karesuvanto, Vuontisjärvi, Leppäjärvi ja Palojoensuu.


Poronhoitovuosi

 

Poronhoitovuosi alkaa keskuun alussa ja päättyy toukokuun loppuun. Vuoden kolme keskeistä tapahtumaa ovat vasonta, vasojen kesämerkintä ja poroerotus. Läpi vuoden poroja paimennetaan ja niiden hyvinvoinnista huolehditaan luonnonolojen edellyttämällä tavalla.

 

(Lähde: Paliskuntain yhdistys)