Liikunta ja vapaa-aika

Kirjasto

Enontekiön pääkirjasto

Puistomäentie 2
99400 Enontekiö
Puh. 040 357 9905
Sähköposti: kirjasto@enontekio.fi

Aukioloajat:

 • ma 12 – 19
 • ti 10 – 16
 • ke 10 – 16
 • to 12 – 19
 • pe 10 – 16
 • aattoina 10 – 16

Omatoimiajat: ma-su klo 7 – 21 palveluaikojen ulkopuolella

Omatoimiasiakkaan tulee puhdistaa käyttämänsä lainausautomaatti tai tietokone ennen käyttöä puhdistusliinalla, joita on laitteiden vieressä varattuna tähän tarkoitukseen. Puhdistusohje myös paikanpäällä.

Kirjastossa suositellaan nopeaa asiointia.  Palvelussa on maskisuositus ja turvaväleistä sekä hygieniaohjeistuksesta on huolehdittava.

Kirjastoauto

Yhteispohjoismainen kirjastoauto >>

Kirjastoauton AIKATAULU suomeksi ja saameksi (PDF)

Aineistohaku

Siirry lapinkirjasto.finna.fi aineistohakuun >>

Enontekiön kirjasto kuuluu Lapin kirjasto -ryhmään.


Ajankohtaista kirjastossa

Enrico Mazzonen näyttely kirjastossa 1.9. – 30.9.22

Enontekiön kirjaston auditoriossa on esillä 1.9. – 30.9.2022 Enrico Mazzonen näyttely Staglieno: Pyhän Johanneksen maailmanloppu. Esillä A3-kokoisia piirustuksia, jotka kokoavat yhteen enkelien jännittyneet piirteet ja huippuajan lähestyvän draaman. Staglieno: Pyhän Johanneksen maailmanloppu on retrospektiivi, jossa Mazzone esittelee kesällä 2020 tekemiään piirustuksia ja luonnoksia.

Tietoa Enrico Mazzonesta:

ENRICO MAZZONE on syntynyt Torinossa vuonna 1982 ja valmistunut Torinon taideakatemiasta. Hän on tehnyt taidetta sekä Italiassa että ulkomailla, varsinkin Pohjois-Euroopassa. Hänet tunnetaan erityisesti valtavasta Rubedo-teoksestaan, joka on maailman suurin Jumalaisen näytelmän kuvitus.

Kirjastolla on omat Facebook-sivut

Sivuilla kerrotaan kirjaston tapahtumista, vinkataan kirjoja ja kerrotaan ajankohtaisista asioista. Linkki on alla. Kirjavinkkaukset alkaneet 4.7.2022. Vinkit julkaistaan kahden viikon välein.

https://www.facebook.com/enontekio.fi/

Musiikki cd:t uusi järjestys

Musiikki cd:t on järjestetty uudelleen. Uudessa järjestyksessä lastenmusiikki on ensimmäisenä, sen jälkeen tulevat muut luokat. Nämä luokat on merkitty tarroilla.

Cd:t etenevät aakkosista ylhäältä alas ja takaa eteen. Eli mitä aikaisempi aakkonen sitä lähempänä takareunaa cd on. Lisäksi osa luokista on samassa lokerossa. Tässä tapauksessa suurempinumeroinen luokka on lähempänä takareunaa.

Esimerkiksi 78.891 on lähempänä ulkoreunaa ja 78.892 lähempänä takareunaa. Saamenkieliset levyt on merkitty sinisellä S-kirjaimella. Kuvat cd-telineestä ovat Facebook-sivuilla.

LUKUPÖLLÖ Hiihkun satuseikkailupassi vie lukemattomiin seikkailuihin

Hae kirjastosta oma satuseikkailupassi, hyppää seikkailuun ja osallistu arvontaan!

Lapin kirjastot jakavat lapsille lukumaskotti Hiihkun satuseikkailupassia, jonka avulla perheet ja päiväkotiryhmät voivat sukeltaa satuseikkailuun. Satuja luetaan yhdessä ääneen.

Satuseikkailupassia on saatavana suomeksi ja pohjoissaameksi.

Satuseikkailupassissa on viisi teemaa, joista jokaiseen luetaan ainakin yksi kirja. Lukuhetkissä on luvassa mm. vauhdikkaita seikkailuja ja tutustumista erilaisiin tunteisiin.

Satuseikkailupassia voi täyttää kotona tai päiväkodissa. Jos tarvitset vinkkejä lukemisen löytämiseen, olemme koonneet verkkokirjastoon listoja eri aiheisiin. Listoja on sekä suomen- että saamenkielisille kirjoille.

Suomenkieliset vinkit:
Arjen touhuja (linkki)
Kaikenlaiset kaverit (linkki)
Monenlaiset tunteet (linkki)
Vauhtia & seikkailuja (linkki)
Tutkitaan luontoa ja ympäristöä (linkki)

Saamenkieliset vinkit:
Hiihku máinnasfearánbássa: Árggaid rasildepmošat (liŋka)
Hiihku máinnasfearánbássa: Buotlágán skihpárat (liŋka)
Hiihku máinnasfearánbássa: Máŋggalágán dovddut (liŋka)
Hiihku máinnasfearánbássa: Leahttu ja fearánat (liŋka)
Hiihku máinnasfearánbássa: Dutkot luonddu ja birrasa (liŋka)

Lainaa kirjastosta nokkakärryt!

Kirjastossa on nyt lainattavissa nokkakärryt. Laina aika on 2 vk.
Varauksen voit tehdä samoin kuin kirjoille, kirjastojärjestelmän kautta, hakusana: nokkakärryt.

Lainaus tapahtuu aukioloaikoina henkilökunnalta.

Korvaussumma rikkoutuessa 170 €.


Palvelut

Asiakkaiden käytössä on kaksi kameralla varustettua tietokonetta, tulostin, kopiokone (A3), viivakoodinlukija ja langaton verkko (tunnukset asiakaspalvelusta).

Virtuálafierbmi –sivusto sisältää Suomen saamelaisalueen kirjastojen ja saamelaisen erikoiskirjaston tuottamia ja toteuttamia verkkosisältöjä sekä linkkejä muiden tuottamiin keskeisiin saamenkielisiin sisältöihin. Sivustoa ylläpitää Rovaniemen kaupunginkirjastossa toimiva Suomen saamelainen erikoiskirjasto.

Lapin kirjastojen e-aineistokokoelmasta löytyy e-kirjoja, e-äänikirjoja, sanomalehtiä, musiikkia sekä soitonopetusta. Lisää tietoa e-aineistoista löydät Lapin kirjaston sivuilta.
ePress-palvelun kotimaisia digitaalisia sanomalehtiä on luettavana kirjaston asiakaskoneilta. Palvelun etusivulta pääsee selaamaan tarjolla olevaa valikoimaa.

Kirjastossamme on mahdollista rekisteröityä Celian asiakkaaksi. Celia on erikoiskirjasto, joka tuottaa ja välittää äänikirjoja lukemisesteisille. Syynä lukemisesteisyyteen voi olla esimerkiksi näkövamma tai heikentynyt näkö, lukivaikeus, kehitysvamma tai tilapäinen, sairauden aiheuttama lukemiseste. Celian CD-muotoisia äänikirjoja on mahdollista lainata Lapin kirjasto -kimpan kirjastoista. Niitä voi kuunnella mp3-ominaisuudella varustetuilla CD-soittimilla tai tietokoneilla. Celian verkkopalveluasiakas saa äänikirjat kuunneltaviksi omalla tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella. Myös CD-muotoisten äänikirjojen kuuntelijaksi on mahdollista rekisteröityä. Tällöin asiakas saa Celiasta 1–5 äänikirjaa kuukaudessa kotiin lähetettyinä.

Muutoksia e-palveluissa

Lapin kirjaston e-palvelut muuttuivat Pohjoisen eKirjastoksi, kun Kainuun, Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan kuntien kirjastot aloittivat e-aineistoyhteistyön 1.1.2022.

Pohjoisen eKirjaston palvelukokonaisuudessa jatkavat

 • Ellibs
 • ePress
 • eMagz
 • PressReader
 • Rockway
 • Naxos Music Library

Edellisten lisäksi uusia palveluita ovat

 • OverDrive
 • Kirjastokino
 • Viddla
 • Medici.tv

Pohjoisen eKirjaston aineistotarjonta

Kirjaston kokoelma Ellibs Library
Kirjaston e-aikakauslehtipalvelu eMagz

ELONET – kotimaisia elokuvia verkossa maksutta

Elonetissä on katsottavissa kotimaisia elokuvia ja muita filmejä, mainoksia ja lyhytelokuvia.

Nämä elokuvat ovat olleet kotimaisessa teatterilevityksessä.

Elonet on yksityishenkilöille sekä kulttuuri- ja opetuskäyttöön suunnattu ilmaispalvelu. Sen sisältöjä ei saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin ilman Kansallisen audiovisuaalisen instituutin lupaa.

Napsauta elonet.finna.fi/ ja elokuvan taivas aukeaa!

Omatoimikirjaston käyttö

Omatoimikirjasto tarkoittaa, että kirjastoon pääsee asioimaan silloinkin, kun henkilökunta ei ole paikalla. Ulko-ovesta pääsee sisään kirjastokortilla ja henkilökohtaisella tunnusluvulla. Tunnusluku on sama, jota käytetään verkkokirjastossa asioitaessa.

Omatoimikirjastossa lainaus ja palautus tapahtuvat automaatilla. Kirjastoon on asennettu kameravalvonta, jonka tallenteisiin turvaudutaan, jos käytössä ilmenee epäasiallisuutta. Ennen sulkemista kuulutukset kertovat hyvissä ajoin, että omatoimiaika on päättymässä ja kirjasto sulkeutumassa. Valaistus ja lainausautomaatti sammuvat automaattisesti omatoimiajan päättyessä. Omatoimikirjaston käyttöä voi tulla opettelemaan kirjastohenkilökunnan avustuksella kirjaston normaaleina aukioloaikoina.
Kirjaston normaalit palveluajat, jolloin henkilökunta on paikalla, säilyvät.
Omatoimikirjaston käyttöajat palveluaikojen ulkopuolella ma-su klo 07-21.

Kätevä vinkkikirjavarauksista:

Tiesitkö, että voit keskeyttää varauksesi koska tahansa?

Jos et pääse noutamaan varaamiasi kirjoja, voit lukita ne Lapinkirjasto.finna.fi:n sivuilla omista tiedoista, mikäli ne eivät ole jo matkalla sinulle tai odottamassa noutoa. Keskeytyksen aikana etenet normaalisti varausjonossa, mutta kirja ei tule noudettavaksi sinulle ennen kuin olet poistanut keskeytyksen ja olet jonon kärjessä.

Ohjeet varauksen keskeytykseen (PDF)

MAID MUN LOHKEN -poddaráidu/-podcast-sarja

Maid mun lohken -poddaráiddus ságastallat miellagiddevaš gussiiguin lohkama birra justa nu viidát go sámegiella ja miellagovvidus fal addet dasa vejolašvuođaid.

Okta áidna seakka ruksesláigi dáin ságastallamiin lea girjjálašvuohta, vejolaččat?

Poddaráiddu lea doaimmahan Ergon Duommá Ánne Minna Biret Ellen.

Maid mun lohken -poddaráidu čujuhusassoundcloud.com/samilibrary. Poddat leat maiddái čállojuvvon teakstan.

Maid mun lohken -podcastit 

Pohjoissaamen ilmaus Maid mun lohken voi tarkoittaa suomeksi monta eri asiaa. Tässä podcast-sarjassa keskustellaan kiinnostavien vieraiden kanssa erityisesti lukemisesta, ja juuri niin laajasti kuin saamen kieli antaa siihen mahdollisuuden.

Punaisena lankana keskusteluissa on kirjallisuus, mahdollisesti?

Sarjan on toimittanut Minna Näkkäläjärvi.

Maid mun lohken -podcastit osoitteessa soundcloud.com/samilibrary. Podcastit ovat myös luettavissa tekstinä.

Asiakaspalaute

Kirjasto toivoo ASIAKASPALAUTETTA, kehittämisehdotuksia ja aineistotoivomuksia sähköpostitse osoitteeseen kirjasto@enontekio.fi, tai suullisesti palvelutiskillä.

Ohjeet ja säännöt

Enontekiön kirjaston palvelumaksut (PDF)

Enontekiön kirjaston lehtilista 2022 (PDF)

Enontekiön kirjaston kameravalvonnan rekisteriseloste (PDF)

Lapin kirjaston käyttösäännöt (PDF)

Lapin kirjaston tietosuojaseloste (PDF)

Henkilökunta:
Heli Kolehmainen, kulttuuri- ja viestintäkoordinaattori, p. 040 538 0712
Pirita Peltonen, kirjastovirkailija, p. 040 357 9905
Sisko Keskitalo, kirjastovirkailija

Kirjastoauton henkilökunta:
Sylvia Veini, autokirjastonhoitaja
Kari Ylitalo, kirjastoautonkuljettaja-virkailija
Puh. kirjastoautoon 0400 398 219
Marja Alatalo, kirjastovirkailija (kirjastoauto)