Liikunta ja vapaa-aika

Kirjasto

Aukioloajat:
ma 12 – 19
ti 10 – 16
ke 10 – 16
to 12 – 19
pe 10 – 16
aattoina 10 – 16

Omatoimiajat
ma-su klo 7 – 21 palveluaikojen ulkopuolella

Omatoimiasiakkaan tulee puhdistaa käyttämänsä lainausautomaatti tai tietokone ennen käyttöä puhdistusliinalla, joita on laitteiden vieressä varattuna tähän tarkoitukseen. Puhdistusohje myös paikanpäällä.

Kirjastossa suositellaan nopeaa asiointia.  Palvelussa on maskisuositus ja turvaväleistä sekä hygieniaohjeistuksesta on huolehdittava.

Yhteispohjoismainen kirjastoauto

Kirjaesittely -”ELÄMÄ ON TAIDETTA
JA TAIDE ON ELÄMÄÄ”

Maanantaina 23.5.2022 klo 17.00 kirjastossa
– Runokuvia ja kukkia, elämäntaiteilijan tiellä Ilon avaruudessa

Tarjolla myös kahvia, teetä ja kahvileipää.
Tervetuloa!

Hae kirjastosta oma satuseikkailupassi, hyppää seikkailuun ja osallistu arvontaan!

Lapin kirjastot jakavat lapsille lukumaskotti Hiihkun satuseikkailupassia, jonka avulla perheet ja päiväkotiryhmät voivat sukeltaa satuseikkailuun. Satuja luetaan yhdessä ääneen.

Satuseikkailupassia on saatavana suomeksi ja pohjoissaameksi.

Satuseikkailupassissa on viisi teemaa, joista jokaiseen luetaan ainakin yksi kirja. Lukuhetkissä on luvassa mm. vauhdikkaita seikkailuja ja tutustumista erilaisiin tunteisiin.

Satuseikkailupassia voi täyttää kotona tai päiväkodissa. Täytetyllä satuseikkailupassilla voi osallistua arvontaan Lapin kirjastoissa 30.6. saakka.

Jos tarvitset vinkkejä lukemisen löytämiseen, olemme koonneet verkkokirjastoon listoja eri aiheisiin. Listoja on sekä suomen- että saamenkielisille kirjoille.

Suomenkieliset vinkit:
Arjen touhuja (linkki)
Kaikenlaiset kaverit (linkki)
Monenlaiset tunteet (linkki)
Vauhtia & seikkailuja (linkki)
Tutkitaan luontoa ja ympäristöä (linkki)

Saamenkieliset vinkit:
Hiihku máinnasfearánbássa: Árggaid rasildepmošat (liŋka)
Hiihku máinnasfearánbássa: Buotlágán skihpárat (liŋka)
Hiihku máinnasfearánbássa: Máŋggalágán dovddut (liŋka)
Hiihku máinnasfearánbássa: Leahttu ja fearánat (liŋka)
Hiihku máinnasfearánbássa: Dutkot luonddu ja birrasa (liŋka)

Lainaa kirjastosta nokkakärryt!

Kirjastossa on nyt lainattavissa nokkakärryt. Laina aika on 2 vk.
Varauksen voit tehdä samoin kuin kirjoille, kirjastojärjestelmän kautta, hakusana: nokkakärryt.
Lainaus tapahtuu aukioloaikoina henkilökunnalta.
Korvaussumma rikkoutuessa 170 €.

Aineistohaku

lapinkirjasto.finna.fi Enontekiön kirjasto kuuluu Lapin kirjasto -ryhmään.

Palvelut

Asiakkaitten käytössä on kaksi kameralla varustettua nettikonetta, tulostin, kopiokone (A3), viivakoodinlukija ja langaton verkko (tunnukset asiakaspalvelusta).

Virtuálafierbmi –sivusto sisältää Suomen saamelaisalueen kirjastojen ja saamelaisen erikoiskirjaston tuottamia ja toteuttamia verkkosisältöjä sekä linkkejä muiden tuottamiin keskeisiin saamenkielisiin sisältöihin. Sivustoa ylläpitää Rovaniemen kaupunginkirjastossa toimiva Suomen saamelainen erikoiskirjasto.

Lapin kirjastojen e-aineistokokoelmasta löytyy e-kirjoja, e-äänikirjoja, sanomalehtia, musiikkia sekä soitonopetusta. Lisää tietoa e-aineistoista löydät Lapin kirjaston sivuilta.
ePress-palvelun kotimaisia digitaalisia sanomalehtiä on luettavana kirjaston asiakaskoneilta. Palvelun etusivulta pääsee selaamaan tarjolla olevaa valikoimaa.

Kirjastossamme on mahdollista rekisteröityä Celian asiakkaaksi. Celia on erikoiskirjasto, joka tuottaa ja välittää äänikirjoja lukemisesteisille. Syynä lukemisesteisyyteen voi olla esimerkiksi näkövamma tai heikentynyt näkö, lukivaikeus, kehitysvamma tai tilapäinen, sairauden aiheuttama lukemiseste. Celian CD-muotoisia äänikirjoja on mahdollista lainata Lapin kirjasto -kimpan kirjastoista. Niitä voi kuunnella mp3-ominaisuudella varustetuilla CD-soittimilla tai tietokoneilla. Celian verkkopalveluasiakas saa äänikirjat kuunneltaviksi omalla tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella. Myös CD-muotoisten äänikirjojen kuuntelijaksi on mahdollista rekisteröityä. Tällöin asiakas saa Celiasta 1–5 äänikirjaa kuukaudessa kotiin lähetettyinä. Verkkopalvelussa on käytettävissä Celian koko äänikirjakokoelma, tällä hetkellä noin 40 000 kirjaa.

Muutoksia e-palveluissa

Lapin kirjaston e-palvelut muuttuivat Pohjoisen eKirjastoksi, kun Kainuun, Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan kuntien kirjastot aloittivat e-aineistoyhteistyön 1.1.2022.
Pohjoisen eKirjaston palvelukokonaisuudessa jatkavat
 • Ellibs
 • ePress
 • eMagz
 • PressReader
 • Rockway
 • Naxos Music Library
Edellisten lisäksi uusia palveluita ovat
 • OverDrive
 • Kirjastokino
 • Viddla
 • Medici.tv
  HS Aikakone on käytössä 31.3.2022 saakka.

Pohjoisen eKirjaston aineistotarjonta
Kirjaston kokoelma Ellibs Library
Kirjaston e-aikakauslehtipalvelu eMagz

ELONET – kotimaisia elokuvia verkossa maksutta

Elonetissä on nyt katsottavissa  225 pitkää kotimaista elokuvaa ja liki parituhatta muuta filmiä, mainoksia ja lyhytelokuvia.
Nämä elokuvat ovat olleet kotimaisessa teatterilevityksessä.

Elonet on yksityishenkilöille sekä kulttuuri- ja opetuskäyttöön suunnattu ilmaispalvelu. Sen sisältöjä ei saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin ilman Kansallisen audiovisuaalisen instituutin lupaa. Elonet-elokuvat ovat ensisijaisesti katsottavissa tietokoneella ja mobiililaitteilla.

Teknisen laadun suhteen ei jää toivomisen varaa: jokainen pitkistä elokuvista on nähtävillä vähintään teräväpiirtona ja peräti 99 elokuvaa on katsottavissa 4K UHD -laadulla.

Napsauta https://elonet.finna.fi/ ja elokuvan taivas aukeaa!

Omatoimikirjaston käyttö

Omatoimikirjasto tarkoittaa, että kirjastoon pääsee asioimaan silloinkin, kun henkilökunta ei ole paikalla. Ulko-ovesta pääsee sisään kirjastokortilla ja henkilökohtaisella tunnusluvulla. Tunnusluku on sama, jota käytetään verkkokirjastossa asioitaessa.
Omatoimikirjastossa lainaus ja palautus tapahtuvat automaatilla. Kirjastoon on asennettu kameravalvonta, jonka tallenteisiin turvaudutaan, jos käytössä ilmenee epäasiallisuutta. Ennen sulkemista kuulutukset kertovat hyvissä ajoin, että omatoimiaika on päättymässä ja kirjasto sulkeutumassa. Valaistus ja lainausautomaatti sammuvat automaattisesti omatoimiajan päättyessä. Omatoimikirjaston käyttöä voi tulla opettelemaan kirjastohenkilökunnan avustuksella kirjaston normaaleina aukioloaikoina.
Kirjaston normaalit palveluajat, jolloin henkilökunta on paikalla, säilyvät.
Omatoimikirjaston käyttöajat palveluaikojen ulkopuolella ma-su klo 07-21.

Kätevä vinkki kirjavarauksista:

Tiesitkö, että voit keskeyttää varauksesi koska tahansa?
Jos et pääse noutamaan varaamiasi kirjoja, voit lukita ne Lapinkirjasto.finna.fi:n sivuilla omista tiedoista, mikäli ne eivät ole jo matkalla sinulle tai odottamassa noutoa. Keskeytyksen aikana etenet normaalisti varausjonossa, mutta kirja ei tule noudettavaksi sinulle ennen kuin olet poistanut keskeytyksen ja olet jonon kärjessä.
Ohjeet varauksen keskeytykseen

MAID MUN LOHKEN -poddaráidu/-podcast-sarja

Maid mun lohken -poddaráiddus ságastallat miellagiddevaš gussiiguin lohkama birra justa nu viidát go sámegiella ja miellagovvidus fal addet dasa vejolašvuođaid.

Okta áidna seakka ruksesláigi dáin ságastallamiin lea girjjálašvuohta, vejolaččat?

Poddat leat báddejuvvon juovlamánus 2020 ja dál álgui dat ilbmet oktii mánus, áin okta havalis, Suoma sápmelaš erenomášgirjerádjosa SoundCloudis. Poddaráiddu lea doaimmahan Ergon Duommá Ánne Minna Biret Ellen.

Maid mun lohken -poddaráidu čujuhusas https://soundcloud.com/samilibrary. Poddat leat maiddái čállojuvvon teakstan.

Maid mun lohken -podcastit 

Pohjoissaamen ilmaus Maid mun lohken voi tarkoittaa suomeksi monta eri asiaa. Tässä podcast-sarjassa keskustellaan kiinnostavien vieraiden kanssa erityisesti lukemisesta, ja juuri niin laajasti kuin saamen kieli antaa siihen mahdollisuuden.

Punaisena lankana keskusteluissa on kirjallisuus, mahdollisesti?

Podcastit on äänitetty joulukuussa 2020, ja ne julkaistaan kevään 2021 aikana Suomen saamelaisen erikoiskirjaston SoundCloud-tilillä. Sarjan on toimittanut Minna Näkkäläjärvi.

Maid mun lohken -podcastit osoitteessa https://soundcloud.com/samilibrary. Podcastit ovat myös luettavissa tekstinä.

 

Kirjasto toivoo ASIAKASPALAUTETTA, kehittämisehdotuksia ja aineistotoivomuksia sähköpostitse osoitteeseen kirjasto@enontekio.fi, tai suullisesti palvelutiskillä.

Enontekiön kirjaston palvelumaksut

Enontekiön kirjaston lehtilista 2022

Enontekiön kirjaston kameravalvonnan rekisteriseloste

Lapin kirjaston käyttösäännöt

Lapin kirjaston tietosuojaseloste

Kirjastoauton AIKATAULU suomeksi ja saameksi

 

 

Enontekiön kirjasto

Puistomäentie 2
99400 Enontekiö
Puh. 040 357 9905
Sähköposti: kirjasto@enontekio.fi

Henkilökunta:
Heli Kolehmainen, kulttuuri- ja viestintäkoordinaattori, p. 040 538 0712
Pirjo Salonen, kirjastovirkailija, p. 040 357 9905
Sisko Keskitalo, kirjastovirkailija

Kirjastoauton henkilökunta:
Sylvia Veini, autokirjastonhoitaja
Kari Ylitalo, kirjastoautonkuljettaja-virkailija
Puh. kirjastoautoon 0400 398 219
Marja Alatalo, kirjastovirkailija (kirjastoauto)