Liikunta ja vapaa-aika

Kirjasto

Aukioloajat:
ma 12 – 19
ti 10 – 16
ke 10 – 16
to 12 – 19
pe 10 – 16
aattoina 10 – 16

Ajankohtaista

Yhteispohjoismaisen kirjastoauton pitkäaikainen kuljettaja Oula Kotakorva on pääosassa dokumentissa, joka esitettiin 22.-27.4.2018 arviolta 300 miljoonalle kotitaloudelle 150 maassa kansainvälisellä tv-kanavalla.

Dokumentaristi Saila Huusko etsi Kemissä kirjaston tietokannoista aineistoa meneillään olleeseen projektiinsa. Hyviä lähdekirjoja löytyy Yhteispohjoismaisen kirjastoauton kokoelmista! Siis mistä? Kiinnostus synnytti ensi Reading North -dokumentin.

Kaamoksessa ja kinosten keskellä eteenpäin puskevaa kirjastoautoa kuljettaa kokenut ja sympaattinen Oula Kotakorva. Kolmen viikon pituisella reitillä ajokilometrejä kertyy 2500. Näin on ollut vuosikymmenten ajan. Reitti risteilee Muonion, Enontekiön ja Kautokeinon laajoilla tunturialueilla, kylissä, joista palvelut ovat aikoja sitten kaikonneet. Kun etäisyydet ovat pitkät ja eletään luonnonolosuhteiden armoilla, yksinäisyyden kokemukset ovat tuttuja monille. Hento elämän lanka näillä seuduilla on ollut säännöllisesti pysäkille ilmestyvä kirjastoauto. Se on taannut syrjäkylien ihmisille paitsi kirjastopalvelut, myös juttutuokion Oulan, tuttavan ja ystävän, kanssa. Nyt Oula on jäämässä eläkkeelle, kuinka käy kirjastoauton?

Katso dokumentti

Mitä mieltä olet kirjastostasi?
Vastaa ja voita lahjakortti kirjakauppaan

Koko Suomessa toteutetaan yleisten kirjastojen asiakkaille kysely, jossa pyydetään arvioimaan omaa kirjastoa. Kyselyn vastauksia käytetään arvioitaessa kirjastopalvelujen toteutumista ympäri maan sekä kehitettäessä kirjaston toimintaa omassa kunnassasi ja koko maassa.

Kyselyyn voi vastata osoitteessa kirjastot.fi/kysely-enkat-survey . Voit myös täyttää lomakkeen omassa kirjastossasi. Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan 6 lahjakorttia kirjakauppaan.

Osallistuthan kyselyyn, mielipiteesi on tärkeä!

Yleisten kirjastojen valtakunnallisen käyttäjäkyselyn järjestävät opetus- ja kulttuuriministeriö, aluehallintovirasto ja yleiset kirjastot. Käytännön toteutuksesta vastaa Taloustutkimus Oy.

Unien mailla -varjoteatteriesitys lapsille
26.4. klo 18-19

Rovaniemeläinen nukketeatteriryhmä Liikutus vierailee kirjastolla.

Unien keräilijä tulee esittelemään kokoelmiaan ja huomataan, että yksi uni on karkuteillä. Lampaan ja yleisön avulla etsitään kadonnutta harvinaisuutta.
Esitys on 4-8 vuotiaille suunnattu, varjoteatteriaiheinen matka eriskummallisissa maisemissa. Tutustumme tämän perinteikkään ja taianomaisen nukketeatterityylin salaisuuksiin ja pääsemme kurkistamaan aivan uusiin maailmoihin.

Esityksen kesto on noin 20min, jonka jälkeen lapset voivat itse kokeilla varjoteatterin tekemistä ohjatussa työpajassa.

Vapaa pääsy

Esitystä ovat tukeneet:
Suomen kulttuurirahasto, Majaojasäätiö, Kordelinin säätiö ja TAIKE-Lapin
toimipiste

Kirjastokoira lukutuokiot 19.4. klo 17.00-18.00
Girjerádjobeana bottut 19.4. dmu 17.00-18.00

Tule lukemaan Täplälle! Yhden lukutuokion kesto 10-15 min. Edellyttää ennakkoilmoittautumista: kirjasto@enontekio.fi tai puh. 040 357 9905.

Kirjastokoiratoiminnan tarkoitus on rohkaista lasten ääneen lukemista. Tuokiossa lapsi lukee koiralle satua ääneen. Tilanteessa ovat läsnä lapsi ja koira, toki paikalla ovat myös kirjaston työntekijä ja koiran ohjaaja. Toteutuspaikka Enontekiöllä on kirjasto Hetassa. Kirjastokoiratapaamiseen on varattava aika ennakkoon kirjastolta.

Enontekiön kirjastokoirana vierailee Täplä. Se on kelpo kaveri, koulutettu palveluskoira, joka on tottunut myös lasten seuraan. Lukutuokioissa Täplä kuuntelee satua tarkalla korvalla, luettiinpa millä kielellä tahansa. Rapsuttelut ovat Täplän mieleen, mutta vasta lukuhetken päätteeksi, ettei jutun juoni pääse karkuun.

Boađe lohkat Täpläi! Okta boddu bistá 10-15 min. Eaktudit ovddalgihtii almmuheami: kirjasto@enontekio.fi dahje tel. 040 357 9905.

Girjerádjobeanadoaimma dárkkuhussan lea roahkasmahttit mánáid lohkat jitnosit. Bottu áigge mánná lohká beatnagii máidnasa jitnosit. Bottus leat mielde mánná ja beana, áinnas báikki alde leat maiddái girjerádjosa bargi ja beatnaga jođiheaddji. Dáhpáhusbáikin Eanodagas lea girjerádju Heahtás. Girjerádjobeanadeaivvadeapmái galgá várret áiggi ovddalgihtii girjerádjosis.

Eanodaga girjerádjobeanan gallestallá Täplä. Dat lea fávdnádis skibir, skuvlejuvvon bálvalusbeana, mii lea hárjánan maiddái mánáide. Lohkanbottus Täplä guldala máidnasa dárkkes beljiin, lohkkui dal mainna gielain beare. Njávkkadeapmi lea Täplä miela mielde, muhto easkka lohkanbottu maŋŋá, ammes máidnasa juotna beassat láhppot.

Lainaa sosionomi

Torstaina 12.4.2018 klo 12-19 kirjastosta on mahdollista saada apua arjen asiointipulmiin. ”Yhdessä toimien” -hankkeen työntekijä, sosionomi Jenni Tapionlinna auttaa esim. täyttämään yhteishakupaperit, tekemään nettiostoksia tai täyttämään sähköisiä kaavakkeita.

Aineistohaku

lapinkirjasto.fi Enontekiön kirjasto kuuluu Lapin kirjasto -ryhmään
arto.linneanet.fi (artikkeliviitetietokanta)
Melinda.kansalliskirjasto.fi (suomalaisten kirjastojen yhteistietokanta)

Palvelut

Asiakkaitten käytössä on kaksi kameralla varustettua nettikonetta, tulostin, kopiokone (mv, A3), viivakoodinlukija ja langaton verkko (tunnukset asiakaspalvelusta). Lapin kirjastosta voi verkkopalvelutunnuksilla lainata myös e-kirjoja ja e-äänikirjoja. Kirjastossa on kaksi tablettia, joilla voi kokeilla e-kirjan lukemista kirjastossa. Tabletteja ei lainata kotiin.
Lisää tietoa e-kirjoista ja e-äänikirjoista löydät täältä.

E-aineistot ovat käytettävissä osoitteessa: https://www.ellibslibrary.com/lappi

Suomenkielisten sanomalehtien digitaalinen palvelu ePress on käytössä kirjaston asiakaskoneilla.

Naxos Music Library; klassisen, jazz- ja maailmanmusiikin verkkopalvelu ja Rockway; laulun- ja soitonopetuksen suomenkieliset verkkokurssit ovat käytössä Lapin kirjastoissa. Linkit lapinkirjasto.fi – sivulla. Kirjautuminen palveluihin kirjastokortin numerolla. Lisätietoja kirjastosta.

Kirjasto toivoo ASIAKASPALAUTETTA, kehittämisehdotuksia ja aineistotoivomuksia sähköpostitse osoitteeseen kirjasto@enontekio.fi, kirjaston lehtiosastolla olevaan palautelaatikkoon tai suullisesti palvelutiskillä.

Enontekiön kirjaston palvelumaksut

Enontekiön kirjaston lehtilista 2018

Lapin kirjaston käyttösäännöt

Lapin kirjaston rekisteriseloste (ks. Liitetiedostot)

Kirjastoauton AIKATAULU suomeksi ja saameksi

Enontekiön kirjasto

Puistomäentie 2
99400 Enontekiö
Puh. 040 357 9905
Sähköposti: kirjasto@enontekio.fi

Henkilökunta:
Pirjo Salonen, kirjastovirkailija, puh. 040 357 9905
Sisko Keskitalo, kirjastovirkailija
Nina Veini, autokirjastonhoitaja
Puh. kirjastoautoon 0400 398 219
Marja Alatalo, kirjastovirkailija (kirjastoauto)