Kunta ja hallinto

Enontekiön kyläesittelyt

Enontekiön kyläesittelyt on luotu Enontekiön kylät -hankkeen 2022 ja 2023 aikana eri lähteistä kerätyn tiedon sekä kylissä pidettyjen työpajojen pohjalta.

Enontekiön kyläesittelyt pdf-muodossa
Introductions to the villages of Enontekiö
Kaikki kyläsymbolit pdf-muodossa (pakattu kansio)

Enontekiön tarina

Tuntureiden Enontekiö on isojen jokien tekijä.

 

Pohjoisen yössä, revontulten loimutessa taivaalla ja kylmän viiman puhaltaessa Jäämereltä, kuiskivat Enontekiön tunturit toistensa kanssa. Suomen korkeimmat huiput, ikiaikaiset ystävät, muistelevat menneitä aikoja ja palaavat jutuissansa aina omaan syntymäänsä asti. Enontekiön tunturit saivat alkunsa jo 65 miljoonaa vuotta sitten. Vuorien särmät ovat hioutuneet pyöreiksi tuntureiksi, ja heistä on tullut viisaita vanhuksia, ikiaikaisia tietäjiä.

Kun viimeisimmän jääkauden jälkeen jäät viimein sulivat, ihmettelivät tunturit yhdessä kaikkea koettua ja nähtyä. Ja kun he liikuttuivat ja nauroivat, putosi yhä uusia vesipisaroita tuntureiden rinteille. Vesipisarat kimmelsivät auringon paistaessa kirkkaan siniseltä taivaalta. Pisarat vierivät tunturin rinnettä vapaasti kuin leikkien ja muodostivat kirkasvetisiä puroja, joista lopulta syntyivät kuuluisat ensimmäiset Enot, isojen jokien tekijät.

Enontekiö on käsivarsi, joka ojentaa Suomi-neidolle virkistävää vettä.  Karu erämaa tuntureiden ympärillä heräsi eloon. Ensin tulivat purot, metsälammet ja joet sekä niiden rannalle kasvit ja erilaiset eläimet. Ja sitten saapuivat ihmiset, alkuperäiset asukkaat, saamelaiset. He rakensivat tulisijan tunturin suojaan, kalastivat, metsästivät ja keräsivät metsistä marjoja ja sieniä. Elämä rytmittyi kahdeksaan vuodenaikaan. Ihminen oli yhtä ympäröivän luonnon kanssa, hengitti samaan tahtiin.

Tuntureiden suojissa ja puhtaimpien vesien rannoilla eletään edelleen yhteydessä luontoon. Vuodenajat seuraavat toisiaan kuin Enojen soljuva virta. Täällä silmien eteen avautuu maisema, jonka äärettömyyden edessä on rauha. Iltaisin kyläläiset voivat kuulla, miten tunturit jälleen kuiskivat toisilleen.