Yrittäminen ja elinvoima

Yrityspalvelut

Tietopaketti yrityksille koronatilanteeseen

Tälle sivulle kerätään tietoa yrityksille koronaviruksen aiheuttamassa markkinahäiriötilanteessa. Et ole asian kanssa yksin, ota yhteyttä ja kysy neuvoja! Yrityksen kannalta tärkeää on nopea reagointi muuttuvaan tilanteeseen kassa- ja rahoituskriisien lievittämiseksi. Pääasiallinen rahoituslähde on oma pankki, jonne kannattaa olla yhteydessä mahdollisimman varhain.

– Yrityskohtaista neuvonta- ja konsultointiapua markkinahäiriötilanteessa on saatavilla. Ota yhteyttä kehitysjohtaja Hannu Auttoon (hannu.autto[at]enontekio.fi, 0400-132 798), niin saat lisäneuvoja. Kriisiajan palveluumme kuuluu yritykselle sopivien julkisten tukimuotojen kartoitus ja niissä avustaminen, sekä yrityksen tilanteen analysointi ja suositellut toimenpiteet markkinahäiriössä. Muuta yritysneuvontaa suoritetaan resurssien puitteissa. Enontekiön kunnan yritysneuvontapalvelut toteutetaan yhteistyössä Leader Tunturi-Lapin Yritykset ja idut -hankkeen kanssa (toteuttajana Lappi Consulting Oy, Ari Saarela).

 

TUKIMUODOT

1) Suora taloudellinen tuki yksinyrittäjille

Yksinyrittäjät voivat hakea 2000 €:n suuruista kertamaksuna myönnettävää toimintatukea Enontekiön kunnalta koronavirusepidemian aiheuttamasta haastavasta taloustilanteesta selviytymiseen. Tukea haetaan sähköisesti yrityksen kotikunnasta (YTJ:n mukainen kotipaikka). Tukihakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä ja tukia myönnetään kunnalle myönnettyjen määrärahojen puitteissa.

Tutustu tuen hakemiseen tästä https://enontekio.fi/kehittaminen-ja-elinvoima/yrityspalvelut/yrityspalvelut/yksinyrittajan-tuki/

Lisätietoja tuen hakemisesta saat Sirpa Mannelalta, puh. 0400 716 908 tai sirpa.mannela@enontekio.fi

Kriteerit tuen piiriin pääsyssä ovat seuraavat:

 • Olet yksinyrittäjä
 • Olet päätoiminen yrittäjä
 • Taloudellinen tilanteesi ja liikevaihtosi ovat huomattavasti heikentyneet koronaepidemian vuoksi
 • Sinulla on edellytykset kannattavaan liiketoimintaan
 • Aiot jatkaa toimintaasi koronaepidemian jälkeen

2) Yrittäjille määräaikainen oikeus työmarkkinatukeen

– kaikki yritysmuodot!
– Yrittäjälle voidaan maksaa työmarkkinatukea, jos yrityksessä työskentely on päättynyt tai yrittäjätulo on koronaepidemian vuoksi vähemmän kuin 1 089,67 euroa kuukaudessa. Yritystoimintaa ei tarvitse lakkauttaa, jotta voi saada työmarkkinatukea
– Näin haet: https://www.kela.fi/tyottomyysturva-yrittaja
– Lisätietoja: https://tem.fi/kysymyksia-ja-vastauksia-yrittajien-oikeudesta-tyottomyysturvaan

3) Kustannustuki yrityksille

Hallitus on tehnyt linjauksen kustannustuesta yrityksille, joiden liikevaihto on pudonnut merkittävästi koronaviruksen vuoksi ja joilla on vaikeasti sopeutettavia kustannuksia.
Lakiesityksen mukaan kustannustuen tavoitteena on vähentää konkurssiin ajautuvien yritysten määrää turvaamalla yritystoiminnan jatkuvuutta ja ylläpitämällä taloudellista tuotantokapasiteettia.
Kustannustuki maksetaan Valtiokonttorista.

Tuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on pudonnut merkittävästi koronaviruksen vuoksi ja joilla on vaikeasti sopeutettavia kustannuksia.
Lainvalmistelussa on päädytty malliin, jossa yrityksen toimialalla on koettu vähintään 10 % liikevaihdon pudotus vertailuajankohtaan nähden. Mikäli yritys toimisi tällaisella toimialalla edellytettäisiin lisäksi, että yrityksen oma liikevaihto olisi alentunut yli 30 % vertailuajankohtaan nähden.

Lisää tietoa: https://www.valtiokonttori.fi/palvelu/yritysten-kustannustuki#64870b94

4) Maaseudun yrityksille, alkutuotantoon ja kalatalousyrityksille omat tukimuodot

Maaseudun yritysten, alkutuotannon ja kalatalouden väliaikaiset tuet

5) Ravitsemisyritysten erityistuet

– Ravitsemisyritykset voivat saada tukea työntekijän työllistämiseen toiminnan käynnistyessä uudelleen sekä hyvitystä toiminnan rajoittamisesta. Tuen ja hyvityksen maksamisesta vastaa ELY-keskusten sekä TE-toimistojen kehittämis- ja hallintokeskus (KEHA-keskus).
– lisää tietoa: https://tem.fi/artikkeli/-/asset_publisher/suuri-osa-ravitsemisyrityksista-saa-hyvitysta-toiminnan-rajoittamisesta-ilman-hakemusta-tukea-tyollistamiseen-voi-hakea-5-kesakuuta-alkaen?fbclid=IwAR08UByL7PnHioawvtBoAVwZwYeL2zjObcjVKET4NcFAJfS-qkSBmnX8Mp4


Hyödyllisiä linkkejä (päivitetty 4.6.2020):

– Suomen Yrittäjät ry.:n Koronaneuvontasivusto ja aiheeseen liittyvät tallenteet:
https://www.yrittajat.fi/yrittajat/kaikki-koronasta-yrittajalle
https://www.yrittajat.fi/yrittajat/kaikki-koronasta-yrittajalle/a/usein-kysytyt-kysymykset-621178

– Suomen Yrittäjät ry.:n useimmin kysytyt kysymykset lomauttamisesta:
https://www.yrittajat.fi/yrittajat/kaikki-koronasta-yrittajalle/a/ohjeet-tyonantajalle/lomauttaminen-ja-yt-laki-621221

– Finnveran rahoitus poikkeustilanteessa:
https://www.finnvera.fi/kasvu/ajankohtaista-yrityksille/ajankohtaista-yrityksille

– Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry.:n korona-aiheiset tiedotteet ja ohjeet:
https://www.mara.fi/ajankohtaista/uutiset/kaikki-maran-korona-aiheiset-jasenohjeet-uutiset-ja-lomakkeet

– Yritys Suomen Talousapu ongelmissa oleville yrityksille:
https://www.suomi.fi/palvelut/puhelinasiointi/yritys-suomi-talousapu-neuvontapalvelu-elinkeino-liikenne-ja-ymparistokeskus/1e2d4b82-36d7-4fa8-bdd6-4c5b46afc6bb

– Jos tarvitset keskusteluapua kriisitilanteessa, huomioi Mieli ry:n valtakunnallinen kriisipuhelin 09-25250111, https://mieli.fi/fi/yhteystiedot

Yritysneuvonta

Enontekiön kunnan yritysneuvonta palvelee yrittäjiä ja yrittäjiksi aikovia:

 • liiketoimintasuunnitelman teossa ja kannattavuuslaskelmissa,
 • julkisten tukien ja rahoituksen kartoituksessa investointeja koskien.

Lisäksi meiltä saa kontakteja ja yleisneuvontaa:

 • yrityksen kehitys- ja tervehdyttämissuunnitelmiin,
 • sukupolvenvaihdoksiin,
 • yrityksen myyntiin tai ostoon,
 • toimitila- ja maankäyttöasioihin.

Enontekiön kunnan yritysneuvontapalvelut toteutetaan yhteistyössä Tunturi-Lapin yrityspalvelu – vauhtia yrittäjyyteen -hankkeen (https://leadertunturilappi.fi/vauhtia-yrittajyyteen/) kanssa.

Oletpa sitten vasta harkitsemassa yritystoimintaa tai jo kokenut konkari, ota rohkeasti yhteyttä:

Ari Saarela
info@lappiconsulting.fi
040-631 4433

Askarruttaako jokin yritystoimintaan liittyvä asia? Koottuja vastauksia yleisimpiin kysymyksiin löytyy sekä Yritystulkista että Suomi.fi –palvelusta. Lisäksi Tunturi-Lapin Leader –ryhmän sivuilla on hyödyllistä perustietoa tukimahdollisuuksista. Lisäksi valtakunnan rajat ylittävään toimintaan löytyy tietoa rajaneuvonnan sivuilta.

Yritystulkki

Yritystulkki on yrittäjän peruskoulu, josta löytyy kaikki yrittämiseen liittyvä perustieto. Yritystulkista löytyvät oppaat, työkirjat ja laskentaohjelmat yrityksen hallinnon, talouden ja markkinoinnin omatoimiseen hoitamiseen. Lisäksi Yritystulkki sisältää yrityksen perustamisosion, jossa yrityksen perustaminen toteutetaan oikeaoppisesti karikot kiertäen ja ongelmiin varautuen.

Suomi.fi – Tie yrityksen julkisiin palveluihin

Yrityksille suunnatut julkiset yrityspalvelut ovat saavutettavissa

– verkossa: Suomi.fi/yritykselle
– puhelimitse: Yritys-Suomi-puhelinpalvelu 0295 020 500

Verkkopalvelusta löydät tietoa mm. seuraavista aiheista:

Pohjoiskalotin Rajaneuvonta

Rajaneuvonta tiedottaa ja neuvoo yksityishenkilöitä, yrityksiä ja organisaatioita rajat ylittävissä asioissa. Rajaneuvonnalla on toimipiste Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välisellä rajalla. Lisätietoa löydät Pohjoiskalotin Rajaneuvonnan kotisivuilta www.rajaneuvonta.fi