Yrittäminen ja elinvoima

Yrityspalvelut

Tietopaketti yrityksille koronatilanteeseen

Tälle sivulle kerätään tietoa yrityksille koronaviruksen aiheuttamassa markkinahäiriötilanteessa. Et ole asian kanssa yksin, ota yhteyttä ja kysy neuvoja! Yrityksen kannalta tärkeää on nopea reagointi muuttuvaan tilanteeseen kassa- ja rahoituskriisien lievittämiseksi. Pääasiallinen rahoituslähde on oma pankki, jonne kannattaa olla yhteydessä mahdollisimman varhain.

– Yrityskohtaista neuvonta- ja konsultointiapua markkinahäiriötilanteessa on saatavilla. Ota yhteyttä kehitysjohtaja Hannu Auttoon (hannu.autto[at]enontekio.fi, 0400-132 798), niin saat lisäneuvoja. Kriisiajan palveluumme kuuluu yritykselle sopivien julkisten tukimuotojen kartoitus ja niissä avustaminen, sekä yrityksen tilanteen analysointi ja suositellut toimenpiteet markkinahäiriössä. Muuta yritysneuvontaa suoritetaan resurssien puitteissa. Enontekiön kunnan yritysneuvontapalvelut toteutetaan yhteistyössä Leader Tunturi-Lapin Yritykset ja idut -hankkeen kanssa (toteuttajana Lappi Consulting Oy, Ari Saarela).

 

TUKIMUODOT

1) Business Finlandin esiselvitysrahoitus ja kehittämisrahoitus. Business Finlandin koronarahoitushaku päättyy 8.6.2020 klo 16.15.
• yritykset, joissa työskentelee vähintään 6 henkilöä
• ei toiminimiyrityksille, ei yksinyrittäjille
https://www.businessfinland.fi/suomalaisille-asiakkaille/palvelut/rahoitus /hairiotilannerahoitus/

2) ELY-keskuksen tuet tilanneanalyysin tekemiseen ja kehittämistoimenpiteisiin. ELY-keskuksen koronarahoitushaku päättyy 8.6.2020 klo 16.15.
• yritykset, joissa työskentelee enintään 5 henkilöä
• ei yksinyrittäjille
http://www.ely-keskus.fi/web/ely/poikkeusrahoitus;jsessionid=087DE41EDB39173553DD9A26CA7C4B2E?p_p_id=122_INSTANCE_aluevalinta&p_p_lifecycle=0&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_r_p_564233524_resetCur=true&p_r_p_564233524_categoryId=14253

3) Suora taloudellinen tuki yksinyrittäjille

Yksinyrittäjät voivat hakea 2000 €:n suuruista kertamaksuna myönnettävää toimintatukea Enontekiön kunnalta koronavirusepidemian aiheuttamasta haastavasta taloustilanteesta selviytymiseen. Tukea haetaan sähköisesti yrityksen kotikunnasta (YTJ:n mukainen kotipaikka). Tukihakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä ja tukia myönnetään kunnalle myönnettyjen määrärahojen puitteissa.

Tutustu tuen hakemiseen tästä https://enontekio.fi/kehittaminen-ja-elinvoima/yrityspalvelut/yrityspalvelut/yksinyrittajan-tuki/

Lisätietoja tuen hakemisesta saat Sirpa Mannelalta, puh. 0400 716 908 tai sirpa.mannela@enontekio.fi

Kriteerit tuen piiriin pääsyssä ovat seuraavat:

 • Olet yksinyrittäjä
 • Olet päätoiminen yrittäjä
 • Taloudellinen tilanteesi ja liikevaihtosi ovat huomattavasti heikentyneet koronaepidemian vuoksi
 • Sinulla on edellytykset kannattavaan liiketoimintaan
 • Aiot jatkaa toimintaasi koronaepidemian jälkeen

4) Yrittäjille määräaikainen oikeus työmarkkinatukeen

– kaikki yritysmuodot!
– Yrittäjälle voidaan maksaa työmarkkinatukea, jos yrityksessä työskentely on päättynyt tai yrittäjätulo on koronaepidemian vuoksi vähemmän kuin 1 089,67 euroa kuukaudessa. Yritystoimintaa ei tarvitse lakkauttaa, jotta voi saada työmarkkinatukea
– Näin haet: https://www.kela.fi/tyottomyysturva-yrittaja
– Lisätietoja: https://tem.fi/kysymyksia-ja-vastauksia-yrittajien-oikeudesta-tyottomyysturvaan

5) Kustannustuki yrityksille (uusi)
Hallitus on linjannut 13.5.2020, että yrityksille tulee haettavaksi kustannustuki mm. vaikeasti sopeutettaviin palkkakustannuksiin ja yrityksen kiinteisiin kuluihin liikevaihdon tiputtua koronan johdosta.

Tukea voi saada kahdelta kuukaudelta ja tukea voi hakea, vaikka olisi jo saanut muita koronatukia (ELY, Business Finland, kunta mm.). Jo saadut tuet vähennetään kustannustuesta joko täysimääräisesti tai kehittämistukien osalta 70%. Tuen suuruus täsmentyy myöhemmin. Tuen voi saada kahdelta kuukaudelta. Kustannustukea koskevan lain on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian.

Tukea haetaan Valtiokonttorista sähköisesti. Tuen hakemiseen liittyviä yksityiskohtia valmistellaan parhaillaan ja kustannustukea koskevan lain on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian.

6) Maaseudun yrityksille, alkutuotantoon ja kalatalousyrityksille omat tukimuodot
Maaseudun yritysten, alkutuotannon ja kalatalouden väliaikaiset tuet

7) Ravitsemisyritysten erityistuet
– Ravitsemisyritykset voivat saada tukea työntekijän työllistämiseen toiminnan käynnistyessä uudelleen sekä hyvitystä toiminnan rajoittamisesta. Tuen ja hyvityksen maksamisesta vastaa ELY-keskusten sekä TE-toimistojen kehittämis- ja hallintokeskus (KEHA-keskus).
– lisää tietoa: https://tem.fi/artikkeli/-/asset_publisher/suuri-osa-ravitsemisyrityksista-saa-hyvitysta-toiminnan-rajoittamisesta-ilman-hakemusta-tukea-tyollistamiseen-voi-hakea-5-kesakuuta-alkaen?fbclid=IwAR08UByL7PnHioawvtBoAVwZwYeL2zjObcjVKET4NcFAJfS-qkSBmnX8Mp4


Hyödyllisiä linkkejä (päivitetty 4.6.2020):

– Suomen Yrittäjät ry.:n Koronaneuvontasivusto ja aiheeseen liittyvät tallenteet:
https://www.yrittajat.fi/yrittajat/kaikki-koronasta-yrittajalle
https://www.yrittajat.fi/yrittajat/kaikki-koronasta-yrittajalle/a/usein-kysytyt-kysymykset-621178

– Suomen Yrittäjät ry.:n useimmin kysytyt kysymykset lomauttamisesta:
https://www.yrittajat.fi/yrittajat/kaikki-koronasta-yrittajalle/a/ohjeet-tyonantajalle/lomauttaminen-ja-yt-laki-621221

– Finnveran rahoitus poikkeustilanteessa:
https://www.finnvera.fi/kasvu/ajankohtaista-yrityksille/ajankohtaista-yrityksille

– Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry.:n korona-aiheiset tiedotteet ja ohjeet:
https://www.mara.fi/ajankohtaista/uutiset/kaikki-maran-korona-aiheiset-jasenohjeet-uutiset-ja-lomakkeet

– Yritys Suomen Talousapu ongelmissa oleville yrityksille:
https://www.suomi.fi/palvelut/puhelinasiointi/yritys-suomi-talousapu-neuvontapalvelu-elinkeino-liikenne-ja-ymparistokeskus/1e2d4b82-36d7-4fa8-bdd6-4c5b46afc6bb

– Jos tarvitset keskusteluapua kriisitilanteessa, huomioi Mieli ry:n valtakunnallinen kriisipuhelin 09-25250111, https://mieli.fi/fi/yhteystiedot

Yritysneuvonta

Enontekiön kunnan yritysneuvonta palvelee yrittäjiä ja yrittäjiksi aikovia:

 • liiketoimintasuunnitelman teossa ja kannattavuuslaskelmissa,
 • julkisten tukien ja rahoituksen kartoituksessa investointeja koskien.

Lisäksi meiltä saa kontakteja ja yleisneuvontaa:

 • yrityksen kehitys- ja tervehdyttämissuunnitelmiin,
 • sukupolvenvaihdoksiin,
 • yrityksen myyntiin tai ostoon,
 • toimitila- ja maankäyttöasioihin.

Enontekiön kunnan yritysneuvontapalvelut toteutetaan yhteistyössä Tunturi-Lapin yrityspalvelu – vauhtia yrittäjyyteen -hankkeen (https://leadertunturilappi.fi/vauhtia-yrittajyyteen/) kanssa.

Oletpa sitten vasta harkitsemassa yritystoimintaa tai jo kokenut konkari, ota rohkeasti yhteyttä:

Ari Saarela
info@lappiconsulting.fi
040-631 4433

Askarruttaako jokin yritystoimintaan liittyvä asia? Koottuja vastauksia yleisimpiin kysymyksiin löytyy sekä Yritystulkista että Suomi.fi –palvelusta. Lisäksi Tunturi-Lapin Leader –ryhmän sivuilla on hyödyllistä perustietoa tukimahdollisuuksista. Lisäksi valtakunnan rajat ylittävään toimintaan löytyy tietoa rajaneuvonnan sivuilta.

Yritystulkki

Yritystulkki on yrittäjän peruskoulu, josta löytyy kaikki yrittämiseen liittyvä perustieto. Yritystulkista löytyvät oppaat, työkirjat ja laskentaohjelmat yrityksen hallinnon, talouden ja markkinoinnin omatoimiseen hoitamiseen. Lisäksi Yritystulkki sisältää yrityksen perustamisosion, jossa yrityksen perustaminen toteutetaan oikeaoppisesti karikot kiertäen ja ongelmiin varautuen.

Suomi.fi – Tie yrityksen julkisiin palveluihin

Yrityksille suunnatut julkiset yrityspalvelut ovat saavutettavissa

– verkossa: Suomi.fi/yritykselle
– puhelimitse: Yritys-Suomi-puhelinpalvelu 0295 020 500

Verkkopalvelusta löydät tietoa mm. seuraavista aiheista:

Pohjoiskalotin Rajaneuvonta

Rajaneuvonta tiedottaa ja neuvoo yksityishenkilöitä, yrityksiä ja organisaatioita rajat ylittävissä asioissa. Rajaneuvonnalla on toimipiste Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välisellä rajalla. Lisätietoa löydät Pohjoiskalotin Rajaneuvonnan kotisivuilta www.rajaneuvonta.fi