Asuminen ja ympäristö

Enontekiön Vesihuolto Oy:n tiedote Kilpisjärven vesihuoltoalueen asiakkaille.

Kilpisjärven alueella epäillään vedenjakeluverkoston runkojohdossa olevan vuoto.

Vuodon etsiminen on aloitettu eilen torstaina 16.5.2024 ja työtä jatketaan kunnes vuoto on paikannettu.

Vuoto aiheuttaa paineen alenemaa verkostossa, pahoittelemme asiasta mahdollisesti aiheutuvaa haittaa ja tiedotamme asian etenemisestä.

 

 

 

 

 

 

Enontekiön Vesihuolto Oy hinnasto 1.1.2024 alkaen

 


Tunturi-Lapin ympäristöterveydenhuolto | Tiedote 3

1.9.2021

Enontekiön Vesihuolto Oy:n Kilpisjärven eteläosan vedenjakelualueen keittokehoituksen purku

 

Ruoka- ja juomaveden keittokehotus on purettu keskiviikkona 1.9.2021 Enontekiön Vesihuolto Oy:n Kilpisjärven eteläosan vedenjakelualueella. Verkostovesi on jälleen juomakelpoista, eikä sitä enää tarvitse keittää.

Enontekiön Vesihuolto Oy:n Kilpisjärven eteläosan vedenjakelualueen vedenottamon kaivoista ja verkostovedestä on otettu viimeisimmät vesinäytteet maanantaina 30.8.2021. Koliformisia bakteereita, Escherichia coli – ja Clostridium perfringens – bakteereita ei ollut kaivovedessä eikä verkostovedessä. Näiden vesituloksien perusteella keittokehotus on purettu. Verkostoveden klooraus lopetetaan 1.9.2021. Vesi on juomakelpoista ja sitä voi käyttää normaalisti.

Lisätietoja antaa terveystarkastaja Katri Sihvola, puhelin 040 680 6922, katri.sihvola@sodankyla.fi ja Enontekiön Vesihuolto Oy:n vesi- ja viemärilaitoksen hoitaja Esko Ollila, puh. 040 685 1253, esko.ollila@enontekio.fi.

Outi Romakkaniemi
ympäristöterveyspäällikkö


Tunturi-Lapin ympäristöterveydenhuolto | Tiedote 2

27.8.2021

Ruoka- ja juomavesi on edelleen keitettävä Enontekiön Vesihuolto Oy:n Kilpisjärven eteläosan vedenjakelualueella

Kaikki ruoka – ja juomavesi on keitettävä vähintään 5 minuutin ajan. Veden keittokehotus Kilpisjärven eteläosan vedenjakelualueella on voimassa toistaiseksi.

Kilpisjärven eteläosan vedenjakelualueen vedenottamon kaivovesistä ja verkostovedestä on otettu vesinäytteet keskiviikkona 25.8.2021. Ailakkavaaran vedenottamon toisesta kaivosta otetussa kaivovesinäytteessä todettiin yksi koliforminen bakteeri, mutta ei Escherichia coli –bakteeria. Verkostovesinäytteissä ei todettu koliformisia bakteereita eikä Escherichia coli – bakteeria. Verkoston desinfiointia jatketaan toistaiseksi. Vedenottamolta ja verkostosta otetaan seuraavat näytteet viikolla 35.

Verkostoveden klooraus aloitettiin 21.8.2021 ja se jatkuu toistaiseksi. On tärkeää, että myös kiinteistöillä huuhdellaan kiinteistöjen vesijohto jokaisesta vesipisteestä kloorin vaikutuksen varmistamiseksi. Kloori tuhoaa haitalliset bakteerit. Kloorin haju tuntuu vedessä ja sitä voi sellaisenaan käyttää mm. peseytymiseen, mutta juomavesi sekä ruuan valmistukseen käytettävä vesi on edelleen keitettävä. Myös astiat voi pestä keittämättömällä vedellä, mutta ne on tämän jälkeen kuivattava huolellisesti. Huomioi, että vedenkeitin ja kahvinkeitin ei keitä vettä riittävästi. Huuhtele salaatit keitetyllä ja jäähdytetyllä vedellä.

Puhdasta talousvettä voi edelleen noutaa Kilpishallin Nesteen jakeluaseman parkkialueelle (Käsivarrentie 14 207) järjestettävältä vedenjakelupisteestä. Puhdasta talousvettä jaetaan myös tarpeen mukaan.

Selvitystyö tilanteen selvittämiseksi tehdään yhteistyössä Enontekiön Vesihuolto Oy:n kanssa. Enontekiön Vesihuolto Oy:n asiakkaita tullaan tiedottamaan jatkossa vesinäytetuloksista ja selvitystyön etenemisestä.

Lisätietoja antaa terveystarkastaja Katri Sihvola, puh. 040 680 6922, katri.sihvola@sodankyla.fi ja Enontekiön Vesihuolto Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Lämsä, puh. 0400 393 798,
kimmo.lamsa@enontekio.fi.

Outi Romakkaniemi
Ympäristöterveyspäällikkö

 


Tiedote 23.8.2021

Ruoka- ja juomavesi on keitettävä Kilpisjärven eteläosan vedenjakelualueella

Kaikki ruoka – ja juomavesi on keitettävä vähintään 5 minuutin ajan. Veden keittokehotus Kilpisjärven eteläosan vedenjakelualueella on voimassa toistaiseksi.

Enontekiön Vesihuolto Oy toimittaa vettä Enontekiön kunnan Kilpisjärven kylän alueella kahdella erillisellä vedenjakelualueella. Vedenlaatuongelma on ainoastaan Kilpisjärven eteläosan vedenjakelualueella.

Puhdasta talousvettä saa Kilpisjärven vanhan paloaseman ja Kilpishallin Nesteen jakeluaseman parkkialueelle järjestettävistä vedenjakelupisteistä. Puhdasta talousvettä jaetaan myös yrityksille tarpeen mukaan.

Lue lisää >>


Tiedote 25.3.2020

Desinfioivat puhdistusliinat ja kosteuspyyhkeet voivat tukkia viemäreitä

Desinfioivat puhdistusliinat, nenäliinat, talouspaperit  muut vastaavat hygieniatuotteet tulee käytön jälkeen laittaa sekajätteisiin. Wc-pönttöön huuhdeltuina nämä aiheuttavat helposti tukoksia viemäriputkissa ja jätevedenpumppaamoilla. Päinvastoin kuin vessapaperi, nämä tuotteet on suunniteltu niin, että ne eivät hajoaisi kastuessaan.


Tiedote Enontekiön Vesihuolto Oy:n kuluttajille