Liikunta ja vapaa-aika

Kotiseutumuseon kesä 2024

 

Kotiseutumuseo avoinna

25.6. – 10.8.2024
ti-pe klo 12-18
la klo 12-16

Kesäkahvila

Poistokirjapöytä
Kärrystä voi ottaa mukaan kirjaston poistokirjoja

Käsitöiden myyntihylly
Toimintakeskus Hyrylän tekemiä käsityötuotteita myynnissä kahviossa.

Taidenäyttely
Linnunvarvas
Rebekka Pääkkölä

Sijainti:
Kolme kilometriä Hetan kylän keskustasta itään, Vuontisjärven suuntaan,
osoitteessa Ounastie 437, 99400 Enontekiö.
Vapaa pääsy.


Kesäjumpat keskiviikkoisin 26.6.-24.7. klo 14-15
Ota mukaan juomapullo ja jumppa-alusta. Vetäjänä Pirkko Kuusela.
Järj. Enontekiön sydänyhdistys.


Tapahtumat


Ohjelmatiedot päivittyvät!

ti 25.6. klo 16.30 Only accordion – Vain haitari
Anne-Mari Kanniainen konsertoi crossover tyyppisesti monipuolisella viihteellisellä harmonikkamusiikilla. Perinteisen suomalaisen harmonikkamusiikin lisäksi kuullaan brasilialaista, argentiinalaista, ranskalaista, italialaista ja amerikkalaista harmonikkamusiikkia. Kaiken keskellä myös omaa uutta tuotantoa.

ke 26.6. klo 17 Kuoro- ja yhteislauluilta
Enontekiön seurakunnan kuoro laulaa ja laulattaa Viisikielisen lauluja. Järj. Enontekiön seurakunta.

to 4.7. klo 17-18 Kesämusaa
Soma-duon konsertissa kuullaan kesaisisä säveliä.

ti 9.7. klo 17-17.45 Putkimiehet-orkesteri
Perinteisten instrumenttien lisäksi esityksessä soitetaan mm. rumpuputkia, sakkakaivoja, putkimiehen pusuja ja tiskiharjoja – niin ja myös poskea. Sävellykset Janne Immonen, Pete Parkkonen ja Vando Suvanto; sanoitukset Wisa Heinonen ja Vando Suvanto; sovitukset Putkimiehet-Orkesteri. Teatteri Rollo.

ke 10 7. klo 17 Kanoottimelontailta
Osallistujalla ei tarvitse olla aiempaa melontakokemusta, mutta uimataito on pakollinen. Omakustanteinen kahvittelumahdollisuus alkuinfon aikana museon kanttiinissa. Melonnan jälkeen tarjolla makkaranpaistoa. Säänmukainen varustus ja jalkaan kumisaappaat. Ukonilman sattuessa tilaisuus perutaan. Kesto noin 3 tuntia. Kanootit ja muut varusteet tulevat järjestäjän puolesta. Lisäinfoa ja ilmoittautumiset ma 8.7. mennessä p. 040 8366093 / Edit Heiskanen. Järj. Hetan Latu

17.7. klo 17 Hätäsen talon historiaa
Mies, joka pelkäsi lunta -kirjan kirjoittanut Markku Tasala kertoo Enontekiön kotiseutumuseon päärakennuksena nykyään toimivan Hätäsen-talon historiasta. Raattaman kylässä sijainnut rakennus joutuivat aikoinaan todistamaan veritekoa. Tapaus on puhututtanu paljon seudulla silloin ja joitakin museovieraita aihe kiinnostaa edelleen. Markku kertoo historiallisten dokumenttien valossa menneistä tapahtumista.

18.7. klo 16.30 Sekasointuja – Monologinäytelmä  L. Onervasta
Esitys toteutuu akustisesti, osallisina klassisella kitaralla esitetty musiikki ja laulaja-näyttelijän tulkinta.  Kasvutarinan runoutta ja musiikkia taidokkaasti yhdistellen on saanut ihastuneen vastaanotot esimerkiksi Helsingin Taiteiden yössä ja Valtakunnallisten monologikilpailujen finaalissa Oulussa 2023. Kesto n. 70 min. Teatteri Saaga.


Taidenäyttely

Linnunvarvas

”Näyttely kertoo kohtaamisistani luonnon kanssa. Koen tarvetta enenevissä määrin elää ja olla luonnollisesti ja alkukantaisesti. Eläimet ovat parhaita oppaita sen saavuttamiseen. Aloitin maalaamiseni poronhoito-opiskelujen ohella joululahjaksi saaduilla akryyliväreillä. Sitemmin päädyin taideyrittäjäksi tasapainoitellen taiteen, tilanhoidon ja perheemme porojen hoidon välillä elämässä. Minulle juuri omiaan.”

-Rebekka Pääkkölä


Museopihan historia

Enontekiön kotiseutumuseon alueella on ollut asutusta jo 5000–7000 vuotta sitten. Paikan viehättävän miljöön synnyttävät perinteiset, paikalle siirretyt, hirsirakennukset ja kauniiseen tunturi- ja järvimaisemaan rajoittuva pihapiiri. Rakennukset kuvastavat enontekiöläistä asutusta 1900-luvun alussa.