Arkisto

Kategoriat
23 elokuun, 2021

Ruoka- ja juomavesi on keitettävä Kilpisjärven eteläosan vedenjakelualueella

Tunturi-Lapin ympäristöterveydenhuolto | Tiedote 1

Enontekiön vesihuolto Oy:n vedenkäyttäjjät Kilpisjärven kylällä: kaikki ruoka – ja juomavesi on keitettävä vähintään 5 minuutin ajan. Veden keittokehotus Kilpisjärven eteläosan vedenjakelualueella on voimassa toistaiseksi.

Enontekiön Vesihuolto Oy toimittaa vettä Enontekiön kunnan Kilpisjärven kylän alueella kahdella erillisellä vedenjakelualueella. Vedenlaatuongelma on ainoastaan Kilpisjärven eteläosan vedenjakelualueella.

Kilpisjärven eteläosan vedenjakelualueen verkostovedessä voi olla tautia aiheuttavia mikrobeja, sillä torstaina 17.8.2021 otetussa vesihuollon omavalvontanäytteessä todettiin kaivo 1:den vesinäytteessä yksi koliforminen bakteeri ja yksi Escherichia coli –bakteeri. Vedenottamon kaivo 2:den vesinäyte ja verkostovesinäyte täyttivät tuolloin sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa (1352/2015) annetut mikrobiologiset laatuvaatimukset ja –suositukset.

Tilanteen kartoittamiseksi uusinta- ja lisänäytteet otettiin 19.8.2021. Vesinäytteiden 19.8.2021 alustavat tulokset valmistuivat 21.8.2021. Vesinäytteitä otettiin kolmesta eri verkostopisteestä ja vedenottamon kaivoista. Yhdessä verkostopisteessä todettiin kaksi koliformista bakteeria ja yksi Escherichia coli – bakteeri. Toisessa verkostonäytteessä todettiin yksi koliforminen bakteeri. Ailakkavaaran vedenottamoiden kaivojen näytteissä ja kolmannessa verkostovesinäytteessä ei todettu koliformisia bakteereita eikä Escherichia coli – bakteeria. Escherichia coli – bakteeri esiintyminen vedessä on merkki ulosteperäisestä saastumisesta. Vedenottamon kaivoilla ja maastossa sijaitsevien koeporausputkien suojauksissa ei todettu puutteita 19.8.2021. Enontekiön Vesihuolto Oy otti kaivo 1:den pois käytöstä 19.8.2021. Tunturi-Lapin ympäristöterveydenhuolto on antanut veden keittokehotuksen 21.8.2021.

Talousveden klooraus verkostossa aloitetaan lauantaina 21.8.2021. Kloori tuhoaa haitalliset bakteerit. Kloorin haju tuntuu selvästi vedessä. Klooripitoista vettä voi käyttää keitettynä ruoka- ja juomavetenä. Veden klooripitoisuus on kuitenkin niin matala, että kloori ei aiheuta terveyshaittaa esim. peseytymisen yhteydessä. Keittämätöntä vettä voi käyttää peseytymiseen normaalisti, ellei siinä ole poikkeavaa väriä tai muuta poikkeavaa hajua. Myös astiat voi pestä keittämättömällä vedellä, mutta ne on kuivattava huolellisesti. Huomioi, että vedenkeitin ja kahvinkeitin ei keitä vettä riittävästi. Huuhtele salaatit keitetyllä ja jäähdytetyllä vedellä. Verkostoa kloorattaessa voi esiintyä painehäiriöitä.

Puhdasta talousvettä saa Kilpisjärven vanhan paloaseman ja Kilpishallin Nesteen jakeluaseman parkkialueelle järjestettävistä vedenjakelupisteistä. Puhdasta talousvettä jaetaan myös yrityksille tarpeen mukaan.

Selvitystyö tilanteen selvittämiseksi tehdään yhteistyössä Enontekiön Vesihuolto Oy:n kanssa. Vedenkäyttäjiä tullaan tiedottamaan jatkossa vesinäytetuloksista ja selvitystyön etenemisestä. Tämä tiedote tullaan julkaisemaan maanantaina 23.8.2021 Enontekiön kunnan verkkosivulla. www.enontekio.fi ja Tunturi-Lapin ympäristöterveydenhuollon verkkosivuilla www.tunturilapinyth.fi.

Lisätietoja antaa ympäristöterveyspäällikkö Outi Romakkaniemi, puh. 040 195 1277, outi.romakkaniemi@sodankyla.fi ja Enontekiön Vesihuolto Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Lämsä, puh. 0400 393 798, kimmo.lamsa@enontekio.fi.

Tuula Yli-Ilkka, terveystarkastaja


Ohjekeskuksen kategoriat:

Kategoriat