Yrittäminen ja elinvoima

MountResilience – hanke Enontekiöllä

Ilmastonmuutoksen on tunnistettu aiheuttavan luonnon muutoksia erityisesti äärialueilla. Tällaisia ääriä ovat esimerkiksi Euroopan pohjoisimmat alueet. Utsjoki ja Enontekiö ovat Suomessa ainoita metsänrajan yläpuolisen kasvillisuuden korkeusvyöhykkeellä olevia alueita eli alpiinisia alueita, joissa porotalous ja matkailu ovat merkittäviä elinkeinoja, ja joiden olemassaolo pohjautuu pohjoiseen luontoon.

Ilmastonmuutos uhkaa pohjoisen luontoon perustuvia elinkeinoja. On todettu, että arktiset alueet lämpenevät 2-4 kertaa nopeammin kuin globaali etelä. Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät Lapissa jo nyt ja haastavat esimerkiksi porotaloutta, talvimatkailua ja kuntia. Muutoksiin sopeutuminen ennakkoon on taloudellisesti kannattavampaa kuin muutoksiin reagoiminen.

MountResilience -hankkeen teemana on luontoperusteisten elinkeinojen ja paikallisyhteisöjen sopeutuminen ilmastonmuutokseen. Hankkeessa kehitetään ja testataan paikallisiin tarpeisiin erilaisia sopeutumisratkaisuja, jotka ovat toistettavissa myös muilla alueilla. Horisontti Eurooppa-ohjelmasta rahoitettu hanke alkoi syyskuussa 2023 ja kestää neljä ja puoli vuotta.

Lapissa toteutettavat toimenpiteet:

Matkailun sektorilla pilottiyritysten sopeutumissuunnitelmat ja sopeutumisvalmennus, sekä matkailuyritysten sopeutumissuunnitelmien yleinen malli

Porotalousyritysten sopeutumissuunnitelmat ja sopeutumisvalmennus-pilotti, sekä porotalousyritysten yleinen sopeutumissuunnitelma ja sopeutumisvalmennuksen malli

Utsjoen ja Enontekiön kuntien sopeutumissuunnitelmat ja Lapin alueellisen sopeutumissuunnitelman malli

PPGIS (Participatory Public Geographic Information Systems) paikkatietotyökalun kehittäminen

Ilmastonmuutoksen vaikutukset eri sektoreihin Lapissa

Lapin alueen toteutusta koordinoi Lapin liitto. Muut hankepartnerit ovat Utsjoen kunta, Enontekiön kunta, Luonnonvarakeskus (LUKE) ja Lapin matkailuelinkeinon liitto (LME). Projektissa on mukana kaikkiaan 47 kumppania 13:sta Euroopan maasta.

Hankkeen rahoitus ja toteutusaika

Kokonaisbudjetti: 15,97 miljoonaa euroa, josta EU:n rahoitus kattaa 15,17 miljoonaa euroa (Horizon Europe-Miss-2022-Clima-01 -rahoitusohjelma). Hankkeen kokonaiskustannukset Lapissa ovat 2 miljoonaa euroa, josta Enontekiön kunnan osuus on 193 250.00 € (100 % EU:n rahoitus).

Hankeaika: 1.9.2023 – 29.2.2028.  Hankkeessa työskentelee projektipäällikkö 50 % työaikaosuudella.

MountResilience-hankkeen kansainvälisiltä sivuilta löydät ajankohtaiset uutiset ja lisätietoa hankkeesta.