Arkisto

Kategoriat
4 lokakuun, 2023

Enontekiön ikääntyneiden palvelutalo Luppokodin rakennushanke on kohdannut odottamattomia ongelmia

Lapin hyvinvointialue on ilmoittanut ongelmista allekirjoittaa vuokrasopimus yhteistyössä Enontekiön kunnan kanssa valmistellussa hankkeessa 

Luppokoti hanke on edennyt siihen vaiheeseen, että urakkasopimus odottaa allekirjoittamista. Urakkasopimuksen allekirjoittaminen edellyttäisi, että vuokrasopimus Lapin hyvinvointialueen kanssa uudesta Luppokodista on allekirjoitettu. Ilman allekirjoitettua vuokrasopimusta hankkeen jatkaminen on liian iso riski kunnan taloudelle. 

Lapin hyvinvointialueen tekninen johtaja Anne Korhonen on ilmoittanut 2.10.2023, että Lapin hyvinvointialueen tulee ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista selvittää lakitiiminsä kanssa, onko uuden Luppokodin vuokraaminen suoraan kunnalta hankintalain vastainen. Lisäksi Lapin hyvinvointialue selvittää, onko Luppokodin vuokrasopimuksella vaikutusta Lapin hyvinvointialueen lainanottovaltuuteen. Korhosen mukaan Lapin hyvinvointialueen sisäinen neuvottelu käydään 10.10.2023. 

Valitun urakoitsijan tarjous on voimassa 20.10.2023 asti. Kunnan on ilmoitettava urakoitsijalle, että hanke pysähtyy, kunnes vuokrasopimus on allekirjoitettu. Urakkatarjous on voimassa vain 3 kk tarjouspäivämäärästä, eli sen jälkeen urakoitsijalla on oikeus sanoutua irti tarjouksesta, muuttaa tarjousta tai jatkaa sitä muutoksitta.  

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) on 22.9.2023 päätöksellä hyväksynyt kohteen rakennussuunnitelmat ja kustannukset. ARA on hyväksynyt korkotuettaviksi kustannuksiksi (alv 0%) enintään 5 262 815 euroa ja avustettaviksi kustannuksiksi (alv 0%) enintään 5 262 815 euroa. Lisäksi ARA on toisella päätöksellä 22.9.2023 hyväksynyt hankkeen hankesuunnitelman ja myöntänyt sille avustusta erityisryhmien asunto-olojen parantamiseksi 2 105 126 euroa. 

Lapin hyvinvointialue on antanut puoltavan lausunnon ARAn erityisryhmien investointihakemukseen. (Enontekiön luppokoti Lapin hyvinvointialueen aluehallitukselta 27.4.2022/LAPHA/78/00.04.01/2022.) 

Uudisrakennus on suunniteltu yhdessä Lapin hyvinvointialueen asiantuntijoiden kanssa. 

Lapin hyvinvointialueen kanssa allekirjoitetun vuokrasopimuksen (nykyinen Luppokoti) Muissa ehdoissa mainintaan, että ”Vanhainkoti Luppokoti-kohteen vuokraus siihen saakka, kunnes uudisrakennus on valmis ja sinne päästään muuttamaan.” 

”Lapin hyvinvointialueen viivyttely asiassa vaarantaa koko hankkeen. Toivoisin, että Laphassa ymmärretään nykyisten tilojen käyttöajan tulleen päätökseen ja että vaihtoehdon on oltava käytössä vuonna 2025. Enontekiöläisiä asukkaita ei voi siirtää muualle Lapissa ja hyvinvointialueen tulee myös ottaa huomioon saamelaisalueen erityisvaatimukset.” Kunnanjohtaja Petri Härkönen toteaa. 

 

Lisätietoja 

Jarmo Näkkäläjärvi, valtuuston puheenjohtaja puhelin 040 094 1829 

Helinä Hautamäki, kunnanhallituksen 1.vpj puhelin 040 576 5721 

Petri Härkönen, kunnanjohtaja puhelin 040 177 5069 


Ohjekeskuksen kategoriat:

Kategoriat