Arkisto

Kategoriat
13 toukokuun, 2020

Enontekiön lentoasemalle haetaan innovatiivista ratkaisua

Enontekiön ja Muonion kunnat, Tunturi-Lapin Kehitys sekä alueen yrittäjät etsivät yhteistyössä uutta ratkaisua Enontekiön lentoasemalle, jonka matkustajamäärä kasvoi 23% alkuvuonna 2020 edelliseen vuoteen verrattuna. Kenttä on yksi Lapin matkailun kasvupisteistä. Alueen toimijoiden yhteinen näkemys on, että kentän toiminnan tulee jatkua, ilman keskeytyksiä ja vastaanottaa matkailijat myös tulevana sesonkina.

Lapin matkailu on Suomen kilpailukyvylle tärkeä vientiala. Enontekiön lentoaseman 27 979 matkustajasta kaikki ovat kansainvälisiä matkustajia. Näköpiirissä kuitenkin on, että Finavia lopettaa kentän ylläpidon. Kunnat ja alueen elinkeinoelämän edustajat ovat aktiivisesti hakeneet ratkaisua Enontekiön lentokentän toiminnan turvaamiseen ja näkevät, että lentoaseman investointi laukaisisi uusia investointeja alueelle ja näin työllistäisi välittömästi. Neuvottelut niin eri ministereiden kuin Finavian johdonkin kanssa ovat olleet hyvähenkisiä. Kunnat ja alueen elinkeinoelämän edustajat tekevät suunnitelman ja esittävät vaihtoehdon nykyiselle toimintamallille. Lentokenttää tullaan tarkastelemaan osana Lapin lentokenttäverkostoa ja liikenteen solmukohtana, myös muun kuin matkailunkin näkökulmasta.

-Nyt realistinen vaihtoehto on, että uusi omistaja ottaa vastuun lentoasemasta kahden vuoden kuluttua. Toivomme, että valtio tukee tätä ajatusta, joka edellyttää myös, että nykyinen toimija ylläpitää lentoasemaa siihen saakka ja ettei toiminnassa tule katkoksia, toteaa kehitysjohtaja Hannu Autto.

Enontekiön lentoaseman aluetaloudelliset vaikutukset olivat vuonna 2018 4,2 milj.€ ja työllistävä vaikutus 450 henkilötyövuotta. Tähän suhteutettuna lentoasemaan investoiminen maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa. Enontekiöllä matkailun osuus kaikkien toimialojen liikevaihdosta on 47%.

-Lentoliikenne luo edellytykset matkailun lisäksi myös alueen muiden elinkeinojen kehitykselle ja elinvoiman säilymiselle, toteaa Tunturi-Lapin Kehityksen toiminnanjohtaja Veli-Matti Hettula. Enontekiön lentoaseman tulevaisuuden turvaamiseksi työssä ovat lisäksi mukana: Lapin liitto, Harriniva Oy, Lapland Safaris, Muonion Matkailu ry, Lapin Yrittäjät, Lapin Matkailuelinkeinon liitto, Tornionlaakson neuvosto, Lapin kauppakamari, TosiLappi, Transun ja Davvi Arctic.

Tiedote luettavissa


Ohjekeskuksen kategoriat:

Kategoriat