Arkisto

Kategoriat
27 toukokuun, 2024

Enontekiön lentoaseman rooli osana Nordic Response 24-harjoitusta.

Lentoaseman siirtyminen vuonna 2021 Finavian hallinnasta Enontekiön kunnan omistukseen on merkinnyt strategisesti tärkeää käännekohtaa.  Enontekiön lentoaseman rooli osana Nordic Response 24-harjoitusta korostaa lentoaseman merkitystä kansainvälisen puolustusyhteistyön ja kriisivalmiuden kehittämisessä alueella.

Lentoasema toimi huollon toimitilana. Lentoaseman kautta kulki maakuljetuksena harjoitukseen yli 800 ruotsalaista ajoneuvoa. Kuljetukset purettiin, valmisteltiin, miehitettiin ja ryhmitettiin ennen kuin ne lähtivät tehtäviinsä. Harjoituksen loppuessa sama tehtiin toisin päin.

Tämä harjoitus osoitti sen, että lentoasema pystyy toimimaan logistisena keskuksena ja alustana monen tyyppiselle toiminnalle.

Näiden maaoperaatioiden lisäksi lentoasemalla oli noin 100 helikopterioperaatiota sekä 15 lentokoneilla toimitettua operaatiota ja lisäksi normaali charter-liikenne.

Lentoasema teki tutkimuksen harjoituksen kulusta, ja tutkimuksen tavoitteena oli arvioida lentoaseman toimintaa harjoituksen aikana, keskittyen erityisesti logistisiin haasteisiin ja yhteistyön kehittämiseen sotilas- ja viranomaisorganisaatioiden kanssa. Tutkimuksen analyysi tarjoaa ratkaisuja ja suuntaviivoja tulevaisuuden toimiin, jotka edistävät yhteistyötä, turvallisuutta ja operatiivista tehokkuutta.

Nordic Response 24-harjoitus osoitti, että Enontekiön lentoasema kykenee toiminaan keskeisenä logistisena tukena kansainvälisessä kontekstissa. Pääosin tehokkaassa toiminnassa oli myös joitakin haasteita, jotka tulee huomioida toiminnan kehittämiseksi. Logistinen koordinointi, vaihteleva kommunikaation tehokkuus sekä infrastruktuurin kehittäminen ovat prosesseja, joita lentoaseman olisi keskityttävä parantamaan.

Enontekiön lentoaseman tuleva kausi kokonaisuudessaan näyttää hyvälle. Asiakkaat kasvattavat kapasiteettiään ja on todennäköistä, että tavoitteena oleva 25% kasvu vuodelle 2025 pystytään saavuttamaan.

Lisäksi kevään rekrytoinnit ovat onnistuneet. Muutama koulutuksiin ilmoittautunut on jäänyt pois ennen koulutuksen alkua, mutta syynä on majoituksen puute tai sen rajallisuus.

 

https://www.enf.fi/

 


Ohjekeskuksen kategoriat:

Kategoriat