Arkisto

Kategoriat
20 helmikuun, 2023

Kierros lentokentällä, oppaana lentoaseman toimitusjohtaja Marko Halla

Maisemallisesti lentokenttäalue on upea erämaahenkisyydessään, ja tunturinäköaloineen. Lentäen Enontekiölle saapuvat asiakkaat saavat silmiä hivelevän kokemuksen jo koneen laskeutuessa, ja on mahdollista ottaa ilo irti lumesta ja pakkasesta. Vuosi 2022 oli matkailijaennätysvuosi.

Ruuhkaa muodostui, koska tilat ovat melko maltillisen kokoiset, mutta yhteistyö oli saumatonta ja asiakkaat palveltiin mallikkaasti, vaikka tiloissa on remontin ja käytännöllistämisen tarve, totesi Marko kierroksellamme ympäri lentoasemaa. Asiakkaat tulevat paikallisten yrittäjien/työntekijöiden eli palveluiden ja toimintojen takia – eivät lentoaseman. Lentoaseman työntekijät saavat lentoaseman toiminnot rullaamaan mahdollisimman laadukkaasti, Marko totesi ylpeänä porukastaan. Miehistöt olisivat kenties valmiita maksamaan palveluista, joita lentokentän yhteydessä voisi olla. Se on pieni ryhmä, mutta saattaisi olla jopa merkittävä, hän jatkoi.

Enontekiön lentokenttä on sijainniltaan merkittävässä asemassa tulevaisuuden tuotekehittelyn kannalta. Sähkölentokoneet luovat mahdollisuuden uusiin markkinoihin, koska juurikin suhteellisen lyhyet matkat muihin kenttiin on positiivinen asia tässä suhteessa, esimerkiksi Tromssa – Hetta. Tosin kehitystyön on oltava pitkäjänteistä, ja siihen Markon mukaan pyritään sinnikkäästi.

Alkumetreillä minulle selvitettiin, että lentoasemalla henkilökunta on motivoitunutta ja osaavaa. He ovat kouluttautuneet niin lentokentän kuin kunnankin tarpeet huomioon ottaen. Yksityisellä lentoasemalla ei ole keskushallintoa, eli ajatuksia ei niiltä osin jarruteta – kaikki on mahdollista. Enontekiön lentoasema on mukana luomassa Arctic Aviation Gluster-yhteistyöelintä aluksi ammattikorkeakoulujen, yliopistojen sekä ammatillisen koulutuksen kanssa ja myöhemmin mukaan otetaan myös paikalliset yrittäjät, yritykset ja teollisuutta. Ammattiopisto Lappian kanssa on uusi ammatillinen koulutus rakentumassa kaudelle 2023 sekä oppisopimuskoulutuksia tullaan jatkamaan. Kaksoistutkintoa suorittamaan voi hakea nyt alkavassa yhteishaussa ja mukaan voi hakea jo nyt lukiossa opiskelevat. Tästä mahdollisuudesta niin Marko Halla, kuin Daniela Huberkin olivat sangen tyytyväisiä.

Viranomaisyhteistyö toimii mainiosti. Rajavartiolaitoksen koneiden tankkaus on lentoasemalla, pelastushelikopterin ja puolustusvoimien tankkaus myös tarpeen mukaan, ja Marko totesi euroja tulevan sieltäkin.

Lentokentän polku tähän päivään ei ole ollut vielä kovin pitkä, mutta paljon on tapahtunut kehittämistyötä, verkostojen luomista, kansainvälistä yhteistyötä, oppilaitosyhteistyötä ja onpa takana myös matkailijaennätyskin reilut 30 000 tuhatta matkailijaa, totesi Marko vierailuni lopuksi.


Ohjekeskuksen kategoriat:

Kategoriat