Arkisto

Kategoriat
25 marraskuun, 2020

Kunnanhallitus esittää valtuustolle Enontekiön sähköyhtiön myymistä

Enontekiön kunnanhallitus päätti keskiviikkona 25. marraskuuta esittää valtuustolle, että kunta myy sähköyhtiön osakkeet. Kunnanhallituksen seitsemästä jäsenestä kuusi oli myynnin kannalla ja yksi vastusti myyntiä.

– Meillä on kotimainen, luotettava ja kehityshakuinen ostajataho, jonka kanssa olemme päässeet sähköyhtiön myyntineuvotteluissa sopimukseen. Valtuusto päättää asiasta 2. joulukuuta, kertoo kunnanjohtaja Jari Rantapelkonen.

Ennen kunnanhallituksen kokousta valtuutetut käsittelivät asiaa valtuustoseminaarissa, jossa he saivat tietoa asiasta monipuolisesti ja pystyivät esittämään kysymyksiä asiantuntijoille ja ostajataholle.

Kunnanhallitus ja viranhaltijat ovat valmistelleet sähköyhtiön myyntiasiaa keväästä 2019 lähtien. Tätä ennen ja sen jälkeen on tehty hyvin paljon edunvalvontatyötä muun muassa valtion tuen eteen. Valtuusto teki periaatepäätöksen sähköyhtiön myymisestä 8.5.2019. Valtuusto edellytti, että myyntiasian valmistelussa huomioidaan sähkömarkkina-alan ja valtiontukisäädösten määräykset.

Eduskunta hyväksyi 2019 lisätalousarviossaan Enontekiölle seitsemän miljoonaa euroa tukea Enontekiön Sähkö Oy:n toimintaalueen sähköverkkoihin. Tuki tulee käyttää seuraavan kymmenen vuoden aikana Enontekiön Sähkö Oy:n vastuualueelle. Tukipäätös edellyttää, että kunta ei omista suoraan tai välillisesti Enontekiön Sähkö Oy:tä.

Kunnanjohtaja Rantapelkonen perustelee Enontekiön Sähköyhtiön myyntiä seuraavasti.

– Yksi tärkeimmistä perusteista myydä sähköyhtiö on se, että saamme kauppasopimuksella varmistettua sähkön siirtohinnan pysymisen kuntalaisille kohtuullisella tasolla seu-raavat kymmenen vuotta. Jos emme myisi yhtiötä, hinnankorotus tulisi olemaan huomattavasti suurempi verrattuna sopimuksen mukaiseen maltilliseen hintakehitykseen.

Kunnanhallituksessa esiteltiin muitakin perusteita. Sähkömarkkinalain mukaan sähköyhtiön toiminnan tulee olla kannattavaa. Sähköyhtiön kyky investoida verkon toimintavarmuuden säi-lyttämiseksi ei vastaa Energiaviraston vaatimuksia. Lisäksi kuntakonsernin taloudellinen ja rahoituksellinen asema paranee.

– Tämä parantaisi kunnan mahdollisuuksia ylläpitää kuntalaisten hyvinvointi- ja elinvoimapalveluita. Minusta tärkeää on myös se, että Enontekiön Sähkö Oy:n työntekijöillä säilyy työpaikat. Meillä on hyvät asentajat ja saamme lisää investointeja ja töitä Enontekiön kunnan alueelle seuraavan kymmenen vuoden aikana, toteaa kunnanhallituksen puheenjohtaja Elli-Maria Kultima.

Ostajataho ja kauppahinta eivät ole vielä julkisia. Ostajan tiedot ja kauppahinta julkaistaan Enontekiön kunnanvaltuuston 2.12.2020 kokouksen jälkeen. Mikäli kunnanvaltuusto hyväksyy kaupan, arvioidaan sen toteutuvan vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä.

Yhteystiedot
Kunnanjohtaja Jari Rantapelkonen puh 0400 694 945 jari.rantapelkonen@enontekio.fi
Kunnanhallituksen puheenjohtaja Elli-Maria Kultima puh 0400 138 262 elli-maria.kultima@enontekio.fi


Ohjekeskuksen kategoriat:

Kategoriat