Tiedote 8.4.2024, julkaisuvapaa

Lapin Jätehuolto kuntayhtymä

ecoNOUTO noutaa suuret romumetallit ja romuajoneuvot maksutta

 

Kuva Kemijärven ecoASEMALLA vastaanotetusta romuajoneuvosta.  ecoNOUDOSSA noudetut romuajoneuvot vuosina 2019–2023.

Kuvatekstit: Kemijärven ecoASEMALLA vastaanotettu romuajoneuvo sekä noudetut romuajoneuvot vuosina 2019–2023.

Lapecon maksuton jätehuoltopalvelu ecoNOUTO kerää 27.5.2024 alkaen Lapin yhdeksästä kunnasta suurikokoiset metalliromut ja romuajoneuvot suoraan kiinteistöiltä. Nouto tulee tilata 10.5.2024 mennessä.

ecoNOUTOON soveltuvia suurikokoisia metalliromuja ovat esimerkiksi öljykattilat ja metalliset öljysäiliöt, joita ei voi kuormata henkilöauton peräkärryyn. Noutoa varten säiliöistä tulee olla pesutodistus. Kuntayhtymä kehottaa huolehtimaan, ettei romuajoneuvosta pääse vuotamaan nesteitä tai öljyjä eikä ajoneuvon sisälle ole pakattu mitään. Metalliromujen ja romuajoneuvojen tulee olla kuorma-autolla esteettömästi noudettavissa. Kuorma-auton tulee päästä lastausta varten noudettavien ajoneuvojen ja metalliromujen viereen. Romutukseen luovutettavasta ajoneuvosta tulee toimittaa valtakirja Lapecolle hyvissä ajoin etukäteen. Tietojen puuttuessa ajoneuvoa ei noudeta.

ecoNOUTO palvelee vuosittain Enontekiöllä, Inarissa, Kemijärvellä, Kittilässä, Muoniossa, Pelkosenniemellä, Sallassa, Savukoskella ja Sodankylässä. Noudon voi tilata ympäri vuoden, mutta kesän 2024 noutotilaus tulee tehdä 10.5. mennessä Lapecon nettisivuilta löytyvällä sähköisellä lomakkeella tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun. Tämän jälkeen tehdyt tilaukset kirjautuvat seuraavalle vuodelle. Viime vuonna tehtiin yhteensä 171 noutoa.

Romuajoneuvoja vastaanotetaan ympäri vuoden Ivalon, Kemijärven, Kittilän ja Sodankylän ecoASEMILLA.

ecoNOUTO –palvelun kustannuksia katetaan jätehuollon perusmaksulla.

Mitä ecoNOUDON noutamille jätteille tapahtuu?

Romumetallit toimitetaan metalliteollisuuden raaka-aineiksi. Romuajoneuvot toimitetaan Suomen Autokierrätys Oy:lle kierrätettäväksi. Kierrätyksen esikäsittelyssä romuautosta otetaan talteen nesteet, jotka käsitellään asianmukaisesti. Lisäksi autosta poistetaan muun muassa renkaat, turvatyynyt ja akku. Esikäsittelyn jälkeen auto murskataan ja murske lajitellaan. (Suomen Autokierrätys Oy. Viitattu 25.3.2024.

https://autokierratys.fi/kierratysohje/)

Lisätietoja jätehuoltopalvelu ecoNOUDOSTA:

Janne Vuolli, käyttöpäällikkö

Puh. 0400 279 165, janne.vuolli@lapeco.fi

Osallistujapaneeli suljettu