Arkisto

Kategoriat
28 elokuun, 2019

Metsähallituksen pääjohtaja vieraili Jyppyrällä

Metsähallituksen pääjohtaja kuunteli kunnan huolia ja toiveita

Virastojen päälliköiden vierailut kunnissa ovat harvinaista herkkua. Enontekiö kunta oli kutsunut Metsähallituksen pääjohtaja Pentti Hyttisen vierailemaan Enontekiöllä. Vierailu toteutui torstaina 22. elokuuta 2019, tapaamisen järjestäminen oli vaatinut kuukausien työn. Vaivannäkö kannatti, pääjohtaja Hyttinen seurueineen oli kiinnostunut Enontekiön kunnan vaateista ja murheista. Tilaisuus alkuun katseltiin kuvia hyvin onnistuneesta projektista, uusista Saanan portaista.

  • Metsähallitus on panostanut luonnon monimuotoisuuden, virkistyskäytön, porotalouden ja saamelaiskulttuurin huomioimiseen. Tämä on hyvä tilaisuus edistää vuoropuhelua ja kuulla alueellisista tarpeista, kertoi Metsähallituksen pääjohtaja Hyttinen.

Asialistalla oli infrastruktuurin kehittäminen, alueiden hyödyntäminen ja maankäyttö, sekä toiminnan kehittäminen ja yhteistyötarpeet.

Kunta piti hyvin ongelmallisena sitä, että kävijämäärät niin Saanalla kuin Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa ovat jatkuvasti kasvaneet, mutta resurssit reittien ja tupien ylläpitämiseksi ovat vähentyneet.

Kunnan edustajat korostivat myös turvallisuuden huomioimista reittien ylläpidossa. Kohteina nousi esille erämaassa olevien urien ja reittien pohjustaminen, pitkospuiden tila, reittien merkitseminen vaativuustasojen mukaisesti sekä erämaa-alueiden käyttö.

  • Enontekiö on meille hyvin tärkeä alue kehittää. Painopiste on Kilpisjärvellä ja puistossa. Päätavoite on, että autiotupaverkosto säilytetään, totesi aluejohtaja Tolonen.

Kunta oli tyytyväinen Metsähallituksen lupaukseen satsata Kilpisjärven alueelle ja kansallispuistoon.

Metsähallituksen ja Enontekiön kunnan yhteisenä tavoitteena on säilyttää luonto puhtaana ja osiltaan tavoitettavissa olevana paikkana.

  • Meidän tulee tehdä tiiviimpää paikallista yhteistyötä Enontekiön kehittämiseksi ELY-keskuksen, Metsähallituksen ja kunnan kanssa, tuumasi valtuuston puheenjohtaja Alatörmänen.

Vieraat siirtyivät kunnanvirastolta Jyppyrän laavulle, jossa keskustelu jatkui kahvistelun merkeissä. Vierailuun osallistuneet olivat tyytyväisiä keskusteluihin.

  • On tärkeää käydä paikan päällä tutustumassa eri käyttömuotojen yhteensovittamiseen. Silloin saa olennaisesti monipuolisemman kuvan asioiden eri näkökulmista kuin pelkästään papereita lukemalla, summasi Metsähallituksen pääjohtaja.

Pääjohtajan vierailu päättyi iloisiin merkkeihin, sillä kuukkeli tuli sekä kunnanjohtajan kädelle että pääjohtajan kädelle toivottamaan yhteisten asioiden hoitoon onnea.

  • Minulle jäi myönteinen kuva vierailusta. Keskustelu oli avointa ja suoraa, mutta hyvähenkistä. Meillä tuntui olevan aika lailla samat tavoitteet. Toimme esille muun muassa Mallan parkkipaikan jätehuoltoasian ja Saanan ympäri kiertävän reitin kehittämisasian sekä kansallispuistoon pääsyasian. Esitimme yhteisiä toimia lisäresurssien hankkimiseksi, uskon yhteistyöhön tässäkin asiassa, kuvasi kunnanjohtaja Rantapelkonen kokouksen sisältöjä.

Kunta oli kutsunut paikalle kaksi luottamushenkilöä, kaksi viranhaltijaa, kaksi poroisäntää ja yrittäjien edustajat Hetasta ja Kilpisjärveltä. Paikalle saapuivat valtuuston puheenjohtaja Seppo Alatörmänen, hallituksen puheenjohtaja Elli-Maria Kultima, Käsivarren paliskunnan poroisäntä Juha Tornensis, Näkkälän paliskunnan poroisäntä Hannu Ranta sekä kilpisjärveläiset yrittäjät Hannu ja Jussi Rauhala, sekä hallintojohtaja Leni Karisaari ja kunnanjohtaja Jari Rantapelkonen.

Metsähallituksesta paikalla olivat pääjohtaja Hyttinen, aluejohtaja Jyrki Tolonen, aluejohtaja Kirsi-Marja Korhonen, tuotantopäällikkö Matti Keränen ja puistonjohtaja Pekka Sulkava.


Ohjekeskuksen kategoriat:

Kategoriat