Arkisto

Kategoriat
18 maaliskuun, 2019

Pohjoismaisen Jäänveistokilpailun Kilpisjärvellä voitti Kesäpäivä tunturissa – myös yleisö saa valita suosikkinsa

Tiedote 17.3.2019

Viikonloppuna päättynyt Jäänveistokilpailu keräsi  Enontekiön Kilpisjärvelle kaksitoista jään- ja lumenveiston ammattilaista. Parikilpailuna toteutettu kilpailu jätti jälkeensä kuusi upeaa taideteosta kylän keskustaan. Veistäjät tulevat eri puolelta Suomea ja kaukaisimmat Etelä-Norjasta asti. Yli puolet osanottajista oli ensimmäistä kertaa veistämässä Kilpisjärvellä.

Kilpisjärven kirkas ja monikerroksellinen jää antoi veistäjille parhaat mahdollisuudet toteuttaa töitään ja jään erilaisia ominaisuuksia oli käytetty taitavasti hyödyksi. Eri töissä nähtiin tyylillisesti hyvin erilaisia ratkaisuja. Teoksiin sijoitetut valot tuovat uusia ulottuvuuksia pimeällä katsottaessa.

Kilpailun voitti pisteen erolla veistäjäpari Jussi Katajiston ja Riitta Matikaisen läpikuultava, herkkyyttä ja karuutta taitavasti yhdistellyt teos Kesäpäivä tunturissa – Summerday in the fell area. Tuomaristo ihasteli jääkuutioista tehtyjä suuria pintoja ja työn kerroksellisuus kieli huippuammattilaisuudesta. Toisen palkinnon voitti norjalaisten Elisabeth Kristensenin ja Jeppe Stenslandin teos Frost – Kuura. Työ oli tuomariston arvioiden mukaan satumainen, herkkä ja viehättävä, kaikki pinnat oli huomioitu, jokainen jääpala oli käsitelty tai jätetty käsittelemättä harkitusti. Myös tästä taideteoksesta kuvastui huippuosaaminen.

Kolmannen sijan vei Eeva Karhun ja Jesse Törmikosken teos Rajoitettu – Restrain. Tuomaristo kiteytti arvionsa seuraavin sanoin: työ oli hurja ja ilmava, siinä oli rohkeita rakenteita ja jään mahdollisuuksia oli käytetty haastavasti hyväksi. Teos oli joka suunnasta yhtä hyvin katsottava ja kolmiulotteisin. Teoksen sanoma oli ajankohtainen, vahva ja rohkea.

Veistokset ovat ihailtavina edelleen yritysten pihoilla ja jokaisella on mahdollisuus äänestää omaa suosikkiveistostaan maaliskuun loppuun asti. Äänestyslippuja on saatavilla Kilpisjärven keskustan yrityksistä, joiden pihalla on veistos. Äänestysliput palautetaan Lapland Hotel Kilpikseen.

Tapahtuman järjestää Enontekiön kunta yhteistyössä kilpisjärveläisten yritysten kanssa.

Pohjoismaiset jäänveistokisat Kilpisjärvellä 14.-16.3.2019 KUVAGALLERIA

Kuvan ottajien nimet mainitaan jokaisessa kuvassa erikseen, nimet saa kokonaan näkyviin kun vie kursorin nimen päälle.


Ohjekeskuksen kategoriat:

Kategoriat