Arkisto

Kategoriat
16 toukokuun, 2024

Suomi ja Ruotsi tiivistävät poliisiyhteistyötä raja-alueella

sisäministeriö

Julkaisuajankohta16.5.2024 13.09 tiedote

Suomen ja Ruotsin välisen raja-alueen poliisiyhteistyötä koskeva sopimus tehostaa turvallisuuden ylläpitämistä pohjoisella raja-alueella. Tasavallan presidentin on määrä hyväksyä sopimus ja vahvistaa lait perjantaina.

Sopimusta sovelletaan Suomessa Enontekiön, Kolarin, Muonion, Pellon, Tornion ja Ylitornion kuntien alueilla. Ruotsissa sopimus koskee Haaparannan, Kiirunan, Pajalan ja Ylitornion kuntien alueita.

Sopimuksen tarkoitus on tehostaa yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämistä sekä rikosten ehkäisemistä, selvittämistä ja tutkintaa raja-alueella.

Valtiosopimus kattaa vakavien rikosten estämiseen liittyvät kiireelliset tilanteet

Sopimuksessa on kyse uudenlaisesta yhteistyöstä Suomen ja Ruotsin poliisien välillä. Maiden välillä ei ole aiemmin ollut kahdenvälistä sopimusta poliisiyhteistyöstä.

Sopimus sisältää määräykset pyynnöstä ja ilman pyyntöä toteutettavista kiireellisistä toimenpiteistä, jolloin toisen valtion viranomainen voi ylittää rajan ja ryhtyä toimiin, mutta vain siinä tapauksessa, jos on kysymys sellaisen vakavan rikoksen torjumisesta, johon liittyy ihmisen henkeä, terveyttä tai ruumiillista koskemattomuutta uhkaava vaara. Tällaisia vakavia rikoksia ovat esimerkiksi raiskaus, törkeä pahoinpitely ja henkirikokset.

Sopimuksessa tarkoitetun avun antaminen on vapaaehtoista. Apua ei olisi mahdollista antaa esimerkiksi silloin, ellei ole vapaata poliisipartiota saatavilla. Tehtäviä tulevat hoitamaan poliisit, jotka ovat vapaaehtoisesti hakeutuneet tehtäviä vastaavaan koulutukseen ja antaneet ennalta suostumuksensa hoitaa niitä.

 

Tiedote https://valtioneuvosto.fi/-/1410869/suomi-ja-ruotsi-tiivistavat-poliisiyhteistyota-raja-alueella

 


Ohjekeskuksen kategoriat:

Kategoriat