Arkisto

Luontoilta: Aikamatka Tunturi-Lapissa


19.04 (18:00 - 19:00)
Tunturi-Lapin Luontokeskus
 

 

Valokuvaavan mökkiläisen Jorma Sakon luontoillassa ollaan Aikamatkalla Tunturi-Lapissa.

"Lappi on aina ollut keskeisesti mielessäni. Isäni vei perheemme Käsivarren Lappiin ja Jäämerelle v. 1955 ollessani 4-vuotias. Ylivieskassa julkaistava Kalajokilaakso piti reissuamme niin merkittävänä, että siitä oli varsin kattava juttu lehdessä valokuvineen. Nyt olen kulkenut Tunturilapissa kahdeksalla vuosikymmenellä. Häämatkammekin teimme vaimoni Anjan kanssa Käsivarren tuntureilla vaeltaen. Tyttäremme ja lapsenlapsemme ovat myös käyneet Saanalla 3-5 vuotiaina ja saaneet lapinkuumeen tartunnan.

Kansakoulussa opettajamme suositteli lukemaan Yrjö Kokon kirjan ”Sudenhampainen kaulanauha”. Sain kyseisestä kirjasta tartunnan ja luin kaikki Kokon kirjat heti kun sain ne käsiini. Laulujoutsenta aikanaan lukiessani en arvannut saavani tutustua Antti Palismaahan, joka vei Kokon pesivän laulujoutsenen luokse. Meistä tuli hyviä tuttuja (väärtejä) Marjatta ja Antti Palismaan kanssa ja ostimme myös heiltä tontin Lapin kotiamme varten. Kyläläiset ottivat meidät hyvin vastaan ja tunnemme olevamme osa kylää. Naapureiden kanssa on läheiset suhteet.

Vuosien aikana tunturivaellukset ja -hiihdot ovat tutustuttaneet meidät seutukuntaan ja sen luontoon monipuolisesti. Luontokuvaus (varsinkin linnut) tuli myöhemmin keskeiseksi harrastuksekseni. Kukkien ja kasvien kuvaus on Anjan heiniä. Kameroita ja kiikareita pyrimme pitämään aina mukanamme. Omalla pihallamme voimme seurata telkkien pesintää, koskeloiden kalastusta, pulmusten muuttoa, hiiripöllön majoittumista talvella telkän pöntössä, kotkien ja kalasääsken lentelyä, ruokinnoilla on monipuolisesti pikkulintuja jne. On hienoa kun omalla pihalla voi seurata ja valokuvata lintuja. Kärppien kanssa olemme myös tehneet tuttavuutta.

Työni vuoksi matkustelin aikanaan laajasti Pohjois-Amerikassa, Aasiassa ja Euroopassa. Anjan kanssa olemme vapaa-ajallamme seikkailleet kaikilla mantereilla (ml. Etelämanner). Etelä-Amerikka (Tulimaa, Patagonia, Torres del Paine, Machu Pichu, Andit, Amazon, Galapagos Pääsiäissaaret jne), Meksiko, Tahiti, Uusi Seelanti, Kiina, Intia ovat tulleet hyvin tutuiksi. Kaikista mahdollisuuksista huolimatta Lappi ja Lapin kotimme on ollut aina mielessä ja koko perheellle keskeisin vapaa-ajan viettopaikka. Nykyisin eläkeläisinä olemme Anjan kanssa Enontekiöllä merkittävän osan vuodesta kaikkina vuodenaikoina.

Esityksessäni käyn läpi kuva-aineistoa ja tarinoita kaikkien kahdeksan vuosikymmenen ajalta."

Ilmoittautuminen edellipäivään klo 16 mennessä spostilla tunturi-lappi@metsa.fi tai puh. 0206 39 7950.

Liput 5 e, lapset ja nuoret alle 16 v maksutta.

Tapahtuman järjestäjä: Metsähallitus

Lisätietoja:
Tunturi-Lapin luontokeskus
0206 39 7950
tunturi-lappi@metsa.fi

https://www.luontoon.fi/tunturi-lapinluontokeskus/ajankohtaista
Kartta latautuu...